Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             19. maj 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 21. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 145 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 145:

 

”Ministeren bedes kommentere det materiale, Nissum Brednings Vindmøllelaug I/S præsenterede udvalget for den 17. april 2008, jf. EPU alm. del 163.”

 

Svar:

 

Som det fremgår af det af Nissum Bredning Vindmøllelaug I/S ´s (NBV) forelagte materiale, har der siden NBV´s ansøgning af 30. oktober 2004 været en løbende korrespondance mellem Energistyrelsen og NBV, ligesom projektet har gennemgået en betydelig ændring gennem årene.

 

Energistyrelsen har i brev af 11. marts 2005 blandt andet oplyst NBV om,

 

at der i vindmøller på havet ikke kan udnyttes skrotningsbeviser,

 

at der for vindmøller, der nettilsluttes efter 1. januar 2005, var indført nye afregningsvilkår, nemlig et pristillæg på 10 øre/kWh i 20 år samt en godtgørelse på 2,3 øre/kWh for balanceringsomkostninger og

 

at der - efter da gældende regler - forud for en eventuel meddelelse af tilladelse til at etablere et elproduktionsanlæg på havet, forudsattes gennemført en egentlig udbudsprocedure eller en offentliggørelse af ansøgningen, hvor andre interesserede ansøgere opfordres til at ansøge.

 

I perioden sommeren 2004 - sommeren 2006 gennemførte Energistyrelsen to store, centrale udbudsrunder for to havmølleparker i Danmark (Horns Rev II og Rødsand II). Udbuddene blev gennemført som EU-udbud efter forhandling.

 

I forbindelse med en eventuel tilrettelæggelse af en offentliggørelse af ansøgning med opfordring til andre om at søge (i praksis et udbud) vedrørende Nissum Bredning, vurderede Energistyrelsen, at der ville være behov for at høste erfaringerne fra de to udbudsrunder, blandt andet med henblik på handlemuligheder, såfremt der i forbindelse med en sådan procedure måtte komme flere konkurrerende ansøgninger.

 

 

En offentliggørelse med opfordring til andre om at søge vedrørende Nissum Bredning ville først kunne iværksættes, når der var fastsat kriterier for, om en ansøgning overhovedet skulle offentliggøres, og dermed om andre skulle inviteres til at indgive tilbud. Der var således ikke det nødvendige grundlag for at igangsætte sagsbehandlingen. I den sammenhæng var der, også af hensyn til netselskabernes planlægningsomkostninger, miljøforhold mv., behov for en vurdering af, hvilke konkrete områder, der kunne bygges på med de mindre projekter, som ikke var omfattet af de centrale udbudsrunder.  Som det fremgår nedenfor, blev der ultimo 2005 nedsat et udvalg, der skulle kortlægge egnede udbygningsområder til havvindmølleprojekter (Havvindmølleudvalget).

 

Status i dag er, at ingen havvindmølleprojekter har været igennem en procedure, hvor en ansøgning offentliggøres, og andre interesserede inviteres til at indgive ansøgning.  Denne procedure er foreslået ophævet og erstattet med en mere enkel godkendelsesprocedure i L108 (Forslag til ændring af elforsyningsloven, der er fremsat i forårssamlingen 2008).

 

Erfaringerne fra de to gennemførte udbud ved henholdsvis Horns Rev II og Rødsand II gav endvidere anledning til at se på mulighederne for at kunne meddele tilladelse til etablering af forsøgs/demonstrationsanlæg uden forudgående central udbudsrunde, eller offentliggørelse med indkaldelse af andre interesserede ansøgninger.  Umiddelbart efter afslutningen af det andet udbud, vedtog Folketinget (med lov nr. 520 af 7. juni 2006) således en ændring af elforsyningsloven, hvorefter der kunne meddeles godkendelse til etablering af et elproduktionsanlæg på havet uden forudgående udbud eller offentliggørelse (§ 14, stk.2).

 

Regeringen besluttede i forlængelse heraf i august 2006 at nedsætte et udvalg, der skulle udpege velegnede placeringer til forsøgsmøller.  Arbejdsgruppen udgav i marts 2007 ” Rapport fra den Tværministerielle arbejdsgruppe om forsøgsmøller på land”. Rapporten skulle ses i sammenhæng med: ” Fremtidens havmølleplaceringer – 2025. Udvalget for fremtidens havmølleplaceringer (april 2007)”.  Der foregik en løbende koordinering mellem de to arbejdsgrupper og det blev herunder vedtaget, at placering af forsøgsmøller, kystnært på havet, skulle omfattes af den førstnævnte rapport vedrørende forsøgsmøller på land.

1. november 2006 anmodede Energistyrelsen NBV om at fremsende yderligere oplysninger om projektet.

Kort forinden udgivelsen af de to rapporter meddelte Energistyrelsen i en telefonsamtale med NBV den 8. februar 2007, at deres ansøgning var blevet sat i bero. Begrundelsen var, at man afventede rapporten om forsøgsmøller på land, hvor der var vist interesse for Nissum Bredning som forsøgsmølleområde.

I forlængelse af udgivelsen af rapport om forsøgsmøller, blev NBV på et møde i Energistyrelsen den 18. april 2007 orienteret om, at området var blevet udpeget som særligt område for forsøgsmøller.  Energistyrelsen drøftede derfor med NBV mulighederne for at søge efter § 14, stk. 2 om forsøgsmøller i overensstemmelse med rapporten, hvilket forudsatte at projektet blev gennemført med såkaldte serie 0-møller (forsøgsmøller). NBV oplyste på mødet, at man var interesseret i et samarbejde om opstilling af forsøgsmøller i Nissum Bredning, men at et sådan projekt ikke kunne gennemføres med da gældende afregningsregler. Som det fremgår af L 129, der gennemfører de nye tilskudssatser til VE anlæg i overensstemmelse med Energiaftalen af 21. februar 2008, er pristillægget for havvindmøller uden for udbud, 25 øre/kWh i 22. 000 fuldlasttimer.

Efterfølgende, den 28. december 2007, ansøgte NBV efter den nye bestemmelse i § 14, stk. 2, om at opstille 14 forsøgsmøller i området.

Udover NBV har også andre aktører vist interesse for området.

Nordvestjysk Elforsyning (NOE) tilkendegav den 18. januar 2007 over for Energistyrelsen sin interesse i at etablere havmøller i Nissum Bredning, såfremt der ikke blev givet tilladelse til landmøller (hvor kommunen er myndighed) på Harboøre Tange. Ved breve af 26. februar og 7. maj 2008 modtog Energistyrelsen ansøgning fra NOE.

Thyborøn-Harboøre Vindmøllepark I/S, Harboøre Møllelaug I/S og Vindenergi ApS (siden Rønland Havvindmøllepark A/S (RHP)) viste i oktober 2007 interesse for at etablere forsøgsmøller i Nissum Bredning.  Den 30. januar 2008 modtog Energistyrelsen en ansøgning fra RHP.

Også Risø forskningscenter/DTU har i samme periode vist interesse for projektet som forsøgsområde.

På opfordring af de involverede parter besigtigede Energistyrelsen den 26. marts 2008 havmølleområdet i Nissum Bredning. Deltagere var udover ansøgerne, Lemvig Kommune samt By - og Landskabsstyrelsen.

Efterfølgende har Energistyrelsen sendt ansøgningerne fra NBV, RHP og NOE i myndighedshøring.

For så vidt angår den del af materialet, som angår de mere fremadrettede forhold, kan jeg ikke kommentere herpå, da Energistyrelsen som omtalt ovenfor netop har iværksat en myndighedshøring.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard