Dato             15.05.08

J nr.              

Klima- og energiministerens svar på spørgsmål 125, alm. del, stillet af Energipolitisk Udvalg ved brev af 9. april 2008.

 

Spørgsmål 125:

 

Hvilke konsekvenser har anbefalinger i disse rapporter fået for Danmarks køb af kreditter og for informationsindsatsen i forhold til erhvervslivet?

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som oplyser følgende:

 

”Udenrigsministeriet (CDM) og Miljøministeriet (JI) blev allerede i 2005 enige om, at der på grundlag af de første konkrete erfaringer med klimaprojekter var behov for en egentlig strategi på området og retningslinjer for, hvordan indsatserne fremover skulle tilrettelægges. Derfor indledtes et samarbejde mellem ministerierne for at udarbejde en fælles strategi”.

 

Strategien for Danmarks statslige JI- og CDM-indsats blev lanceret af de to ministerier i april 2007. I strategien er der bl.a. redegjort for valg af samarbejdslande og kriterier for projekttyper Danmark kan indgå aftaler om vedrørende køb af kreditter. Danmark har siden også valgt ikke at indgå i flere aftaler om kreditkøb fra HFC23 projekter.

 

Udenrigsministeriet har derudover taget initiativ til at etablere en grøn udviklingsfacilitet til målrettet at støtte CDM-projekter i Afrika. Faciliteten rummer mulighed for at yde støtte til kapacitetsopbygning i de mindst udviklede afrikanske lande af såvel offentlige myndigheder som repræsentanter for den private sektor til at håndtere forberedelse, godkendelse og iværksættelse af CDM-projekter. Faciliteten sigter på at fremme CDM-projekter, som kan bidrage til bæredygtig udvikling gennem en forbedring af miljøet og befolkningens levevilkår.

 

Med strategien styrkedes statens opbakning til de danske kvotebelagte virksomheder.  Der blev oprettet et klimaforum om CO2-kreditkøb. Deltagerkredsen omfatter relevante offentlige myndigheder, fonde, kvotebelagte virksomheder, interesseorganisationer og NGO’er. Klimaforummet har afholdt tre informations- og koordinationsmøder siden april 2007.  Virksomhederne har her mulighed for at drøfte markedsmuligheder og fremføre ønsker til den statslige JI- og CDM-indsats, ligesom den generelle udvikling på CO2-markedet drøftes. Indsatsen omfatter informationsudveksling, vurdering af projektforslag og formidling af kontakt mellem købere, sælgere og udviklere af CO2-projekter.

 

Klimaforummet bliver understøttet af en faciliterende enhed, som i dag ligger i Klima- og Energiministeriet. Enheden omfatter en informationsplatform med en internethjemmeside indeholdende information om kreditmarkedet og Danmarks JI- og CDM indsatser for den kvotebelagte industri (www.co2info.dk)”.