Dato             15.05.08

J nr.              

Klima- og energiministerens svar på spørgsmål 124, alm. del, stillet af Energipolitisk Udvalg ved brev af 9. april 2008.

 

Spørgsmål 124:

Har ministeren kendskab til andre uafhængige rapporter, som på tværs af lande og projekter vurderer, i hvilket omfang CDM-projekterne bidrager til teknologioverførsel og fattigdomsreduktion? Hvad er hovedkonklusionerne og de vigtigste anbefalinger i disse rapporter?

 

Svar:

Jeg  har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som oplyser følgende:

 

”En uafhængig rapport fra 2007 med titlen ”The North-South Transfer of Climate-Friendly Technologies through the Clean Development Mechanism” har undersøgt de 644 CDM projekter, der var registreret i CDM-bestyrelsen per den 1. maj 2007. Rapporten påviser, at der foregår en overførsel af teknologi i 44% af projekterne, hvilket svarer til 84% af de forventede årlige emissionsreduktioner frem til 2012. Det gælder især projekter der også inkluderer overførsel af viden, operationel kapacitet og teknologihåndtering.

 

Teknologioverførsel finder sted hovedsagelig indenfor to projektkategorier: ”end-of-pipe” destruktion af gasser med et stort emissionspotentiale, herunder den kemiske industri og affaldshÃ¥ndtering og vindenergiprojekter, hvor over 60 % af teknologien kommer fra udlandet. Det er især de europæiske lande der eksporterer teknologi i forbindelse med CDM-projekters gennemførelse, i særdeleshed Tyskland, Spanien og Danmark der tilsammen stÃ¥r for 45 % af eksporten.

 

Rapporten konkluderer yderligere at CDM projekter hvor virksomheder eller teknologileverandører fra Annex 1 lande[1] er involveret har 50 % større chance for at overføre renere teknologi, og anbefaler derfor en større fokus på at involvere virksomheder og teknologileverandører fra i-lande”.

 

 

 



[1] Dvs. lande med en reduktionsforpligtigelse under Kyoto.