Dato             15.05.08

J nr.              

Klima- og energiministerens svar på spørgsmål 121, alm. del, stillet af Energipolitisk Udvalg ved brev af 9. april 2008.

 

Spørgsmål 121:

 

Hvad gør staten for at stimulere private virksomheders køb af kreditter fra JI- og CDM-projekter, og hvad gør staten for at sikre, at private virksomheders køb af JI- og CDM-kreditter stammer fra projekter, som reelt er additionelle samt bidrager til teknologioverførsel og fattigdomsbekæmpelse?

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som oplyser følgende:

 

”Staten har oprettet rådgivningsplatformen CO2info for at rådgive den private sektor om muligheder og faldgruber forbundet med handel med JI/CDM-kreditter. CO2info inkluderer en hjemmeside, telefon-hotline samt informationsmaterialer og analyser. Der afholdes regelmæssige møder (Klimaforum), hvor den kvotebelagte sektor rådgives om generelle JI/CDM-markedsforhold.

 

Imødegåelse af risici er et centralt aspekt i den statslige rådgivning. Dels teknologiske og finansielle risici forbundet med at indgå i innovative samarbejder med nye partnere i udviklingslande. Dels risikoen for at investeringerne har utilsigtede sociale-, miljømæssige- og etiske effekter. Det er Klima- og Energiministeriets erfaring, at private virksomheder, ligesom Staten, vægter Corporate Social Responsibility (CSR) højt ved både at gennemføre grundige analyser inden aftaleindgåelse og indskrive CSR-krav for projekters gennemførelse i købskontrakter.     

 

Klima- og Energiministeriet samarbejder med Danmarks Eksportråd om rådgivningen til den private sektor om JI/CDM-projekter. Handelsafdelingerne på flere ambassader hjælper danske virksomheder med at identificere og udvikle JI/CDM-projekter. I dette faciliteringsarbejde er der ligeledes fokus på risikoanalyser, ligesom der målrettet søges at fremme samarbejde mellem de danske kreditkøbere og teknologileverandører.

 

Endelig understreges det, at alle de projekter, som private virksomheder ønsker at anvende til at opfylde deres forpligtelser under EU’s kvotedirektiv skal evalueres af uafhængige akkrediterede institutter for at sikre, at de opfylder FN’s krav om additionalitet og bæredygtighed”.