Dato             15.05.08

J nr.              

Klima- og energiministerens svar på spørgsmål 115, alm. del, stillet af Energipolitisk Udvalg ved brev af 9. april 2008.

 

Spørgsmål 115:

 

Hvor mange kreditter fra CDM og JI har Danmark købt for perioden 2008-12, og fra hvilke projekter stammer disse kreditter?

 

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som oplyser følgende:

 

./.

 
”Den danske stat har i perioden 2003-2008 til dato skrevet kontrakt på køb af i alt 15 mio. kreditter fra JI og CDM projekter. Kreditterne stammer hovedsagelig fra vedvarende energi og energieffektiviserings projekter, men der er også købt kreditter fra lossepladsprojekter, hvor lossepladsgassen til dels udnyttes til energiformål og fra projekter, der reducerer lattergasudslippet fra gødningsfabrikker. Ligeledes er der indgået enkelte projekter, der omhandler brændselsskift fra kul til naturgas. Der er købt kreditter fra følgende lande: Armenien, Bulgarien, Estland, Kina, Litauen, Malaysia, Polen, Rumænien, Rusland, Syd Afrika, Thailand, Tjekkiet, Ægypten og Vietnam. Se også vedlagt oversigt i bilag 1 og 2 over fordelingen af projekter på projekttyper og lande.

 

Herudover har staten investeret i alt 168 mio. kr. i to carbon fonde, nemlig Verdensbankens Danish Carbon Fund og NEFCO’s Testing Ground Facility. De projekter, der er investeret i herigennem, omfatter en lang række projekter inden for vedvarende energi, energibesparelser, brændselsskift og udnyttelse af metangas, enkelte større industrigasprojekter samt en række mindre projekter med stor geografisk spredning og med fokus på lokale miljøgevinster”.