Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             14. april 2008

J nr.  

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. marts 2008 stillet mig følgende spørgsmål 111 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 111:

 

" Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. februar 2008 fra Landsforeningen for elkabler i jorden vedrørende højspændingsledninger og kabellægning, jf. EPU alm. del - bilag 117."

 

Svar:

 

Henvendelsen fra Landsforeningen for elkabler i jorden vedrører højspændingsledninger og kabellægning.  Foreningen ønsker højspændingsledninger kabellagt, og kommenterer konkret processen omkring en evt. kommende forbindelse mellem Endrup-Idomlund i Vestjylland og processen vedrørende en opgradering af forbindelsen Vejen-Kassø i Sønderjylland.  Endelig noterer foreningen, at jævnstrøm er fremtiden.

I henhold til Elinfrastrukturudvalgets rapport ’Tekniske redegørelse om fremtidig udbygning og kabellægning i eltransmissionsnettet, april 2008’ vil der blive behov for at udbygge det overordnede 400 kV-transmissionsnet i Jylland. Redegørelsen indeholder bl.a. analyser af omfanget af kabellægning, og anvendelse af jævnstrøm. En afgørelse om den fremtidige strategi for udbygning af transmissionsnettet afventer nu politisk afklaring vedrørende de fremtidige retningslinjer for udbygning af elsystemet.

 

En tværministeriel arbejdsgruppe vil frem til juni 2008 med udgangspunkt i den tekniske redegørelse tilvejebringe et beslutningsgrundlag, om hvorvidt der skal ændres på gældende statslige principper for etablering og sanering af højspændingsanlæg.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard