Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             20. december 2007

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål 1, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 1:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvorledes landsaftalen vedrørende erstatning til lodsejere, der rammes af nedgravning af 150 kV-kabler tæt ved deres ejendom, administreres?”

Svar:

 

Når elanlæg skal etableres på privatejede arealer, kan det ske ved frivillig aftale eller ved ekspropriation.

 

Til brug for en privatretlig aftale mellem elselskab og ejeren af en landbrugs­ejendom har brancheorganisationerne Dansk Landbrug og Dansk Energi i 2004 indgået en aftale om standardiserede principper og takster til erstatning for elanlæg, der anbringes på eller i landbrugsjord. Fra 2006 er Energinet.dk indtrådt som tredje aftalepartner.

 

Aftalen indeholder detaljerede erstatningsbeløb for forskellige typer elanlæg. For kabelanlæg ydes et grundbeløb samt erstatning pr. løbende meter, som er afhængig af anlæggets bredde og det tinglyste areal omkring anlægget.

 

Hvis der ikke kan opnås enighed om erstatningens størrelse, nedsættes en voldgiftsret, der afsiger kendelse herom. Hvis lodsejeren ikke ønsker at indgå en frivillig aftale med elselskabet, kan elselskabet i henhold til stærkstrømslovens § 18 søge klima- og energiministeren om tilladelse til ekspropriation til etablering af anlægget. Det vil da være en ekspropriationskommission, der behandler sagen og afsiger kendelse om anlæggets placering og erstatning herfor.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard