Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MKI/ J.nr. 2006-439

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 30. november 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 9 (BOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 9:

 

”Hvad er forskellen på det ministeren her og nu lover at gøre for de lejere, som er i risiko for at blive sat på gaden, set i forhold til det den sidste socialminister bebudede i forhold til kommunerne og kommunernes indsats?”

 

 

Svar:

 

Boligudvalget efterspørger oplysning om, i hvilket omfang der er forskel på mine og den tidligere socialministers bestræbelser på at sætte ind overfor udviklingen i antallet af lejere, der sættes ud af deres bolig på grund af manglende lejebetaling.

 

Regeringen har til stadighed haft fokus på dette område, siden problemstillingen omkring udviklingen i udsættelsessagerne blev kendt. Der er ved flere lejligheder tidligere gjort rede for, at regeringens indsats i forhold til udsættelsesproblematikken har fulgt to spor.

 

For det første har regeringen sikret en hurtig indsats overfor de truede familier. For det andet har vi igangsat en større analyse for at få belyst årsagerne til udviklingen.

 

Som led i den første del af indsatsen er kommunernes særlige forpligtelser overfor børn blevet præciseret. Herudover har Folketinget vedtaget regeringens forslag om en stramning af retssikkerhedsloven, der pålægger kommunerne en pligt til at genvurdere hjælpbehovet for lejere, der er i færd med at blive sat ud af deres bolig. Endvidere har det siden februar 2007 været muligt for en gruppe af kontanthjælpsmodtagere at få eftergivet gæld til det offentlige.

 

Som led i den anden del af indsatsen har regeringen iværksat et stort stykke arbejde for at få afdækket, hvem der udsættes, hvorfor de udsættes, og hvad der sker efter en udsættelse. Den 12. oktober 2007 offentliggjorde SFI et arbejdspapir i tilknytning til en større undersøgelse af lejere, der bliver sat ud af deres bolig. Arbejdspapiret blev oversendt til Boligudvalget den 12. oktober 2007.

 

SFI forventer at færdiggøre den endelige rapport i foråret 2008. Når rapporten foreligger, vil regeringen følge op med de nødvendige tiltag.

 

Efter min opfattelse skal kommunerne generelt tidligere på banen i udsættelsessager end i dag. Jo før der sættes ind, desto større er sandsynligheden for, at lejeren kan undgå at blive sat ud. Kommunen skal så vidt muligt allerede involveres i sagen, før fogedretten bliver inddraget. Det må derfor undersøges nærmere, om og hvordan der kan etableres en ordning, der sikrer, at udlejer orienterer kommunen om lejerens huslejerestancer.

 

Jeg mener endvidere, at kommunerne i lejerestancesager bør foretage en helhedsvurdering af behovet for hjælp i forhold til en større personkreds, end det i dag er tilfældet. Altså også i forhold til lejere, der ikke er børnefamilier, og som ikke allerede er kendt af socialforvaltningen.

 

Når kommunerne involveres i restancesagerne, må de som led i helhedsvurderingen gøre brug af den brede vifte af boligsociale redskaber, som de råder over. Ministeriet er i øjeblikket ved at undersøge, om og hvordan det kan være relevant at udvide viften af boligsociale redskaber, heri indgår bl.a. mulighederne for hjælp til gældsrådgivning.

 

Regeringen vil som nævnt vurdere hvilke andre tiltag, der er nødvendige på baggrund af rapporten fra SFI i foråret 2008. Initiativerne og tankerne bag dem ligger således helt i forlængelse af den politik, den tidligere minister førte på dette område.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Kirsten á Rogvi