ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

13. februar 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 34 alm. del stillet af Boligudvalget den 31. januar 2008.

 

 

 

Spørgsmål 34:

Ministeren bedes oplyse om en kommune kan tilbagekalde en byggetilla-delse, når den først én gang har givet den?

 

Svar:

Byggelovgivningen tager ikke stilling til spørgsmålet, om byggemyndig-heden på eget initiativ kan ændre eller tilbagekalde en byggetilladelse, når tilladelsen endeligt er meddelt bygherren. Spørgsmålet må derfor besvares ud fra almindelige forvaltningsretlige principper. Ud fra en helt konkret vurdering kan disse principper give byggemyndigheden mulighed for at tilbagekalde sin egen afgørelse.

 

En række forhold vil indgå i den samlede vurdering af, om byggetilla-delsen kan tilbagekaldes lovligt.

 

Den konkrete årsag til tilbagekaldelse skal tages i betragtning. Afgørende hensyn til liv, sundhed og velfærd vil generelt blive betragtet som et kvali-ficeret grundlag. Hvis sagens faktiske grundlag ikke har ændret sig siden afgørelsen, vil myndighedens ændrede vurdering af sagen ikke i alminde-lighed være et tilstrækkeligt tungtvejende hensyn. Hensynet til retssikkerheden taler for, at borgeren kan indrette sig i tillid til en afgørelse, der er truffet af den myndighed, der har kompetence på området. Det kan også have betydning, om tilbagekaldelsesgrunden er opstået før eller efter den oprindelige afgørelse, om myndigheden burde have taget forholdet i betragtning, eller om bygherren har fortiet eller undladt at give væsentlige oplysninger.

 

Spørgsmålet om muligheden for at tilbagekalde en byggetilladelse skal så-ledes altid besvares konkret og ud fra saglige og lovlige kriterier.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk