Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

SBU/ J.nr. 2007-6590

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

Dato: 8. februar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 11. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 20.  (BOU Alm. del).

 

­

Spørgsmål nr. 20:

 

”Vil ministeren oplyse, om der er noget i lovgivningen om ældreboliger, herunder dennes økonomiske begrænsninger, der forhindrer, at ældreboliger bygges som såkaldte "olle-koller", altså boliger med en række fællesarealer og -funktioner?”

 

Svar:

 

De gældende regler om støtte til almene boliger giver mulighed for at etablere almene ældreboliger som individuelle med selvstændige lejligheder med eget køkken og et fællesareal eller kollektive bofællesskaber, hvor beboerne deles om et køkken med offentlig støtte.

 

Som udgangspunkt skal et bofællesskab bestå af mindst 5 boenheder. Kommunalbestyrelsen kan dog i ganske særlige tilfælde godkende, at bofællesskabet består af mindst 3 boenheder.

 

Det forudsættes, at kommunalbestyrelsen senest samtidig med tilsagnet om støtte til byggeriet beslutter, at boligerne skal indrettes som et individuelt eller kollektivt bofællesskab. Desuden forudsættes, at kommunalbestyrelsen og boligorganisationen senest samtidig med tilsagnet indgår en aftale om, hvordan udlejningen af boligerne skal finde sted. På den måde kan beboerne få indflydelse på, hvem boligerne skal udlejes til. Det adskiller sig fra, hvad der normalt gælder for almene ældreboliger, hvor det er kommunalbestyrelsen, der anviser boligerne.  

 

 

Karen Jespersen

 

/ Mikael Lynnerup Kristensen Â