Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

HSV/ J.nr. 2007-6590

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 10. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 21. december 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 19 (BOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 19:

 

”Ministeren bedes kommentere de vedlagte avisartikler fra Politiken den 21. december 2007 om byggeri af almene boliger.”

 

Svar:

 

Det er korrekt, at antallet af tilsagn til byggeri af almene boliger i 2007 var meget lavt.

 

Det beror i første række på, at en række tilsagn er blevet fremrykket til 2006 på grund af den lave (7 pct.) kommunale grundkapital for alle almene boligtyper i 2006. Dette resulterede i, at der blev meddelt et meget stort antal tilsagn i slutningen af 2006, herunder ikke mindst tilsagn til ældreboligbyggeri. Samtidig synes tilsagnsgivningen i sidste halvdel af 2007 at være blevet udskudt til 2008, herunder især tilsagn til plejeboligbyggeri, som følge af regeringens aftale med KL om kommunernes økonomi for 2008. I følge aftalen vil regeringen søge tilslutning til, at grundkapitalen for plejeboliger i 2008 nedsættes til 7 pct., og efter aftalen skal regeringen og KL drøfte en forhøjelse af maksimumsbeløbet i visse dele af landet.

 

Hertil kommer det pres på maksimumsbeløbet, der er konstateret visse steder i landet. Der er ikke tvivl om, at det visse steder i landet er vanskeligt at bygge inden for de gældende maksimumsbeløb. Baggrunden er, at reguleringen af maksimumsbeløbet ikke har kunnet følge med den kraftige stigning i grundpriserne og byggeomkostningerne, som vi har været vidne til de senere år. Kommuneaftalen lægger således tillige op til overvejelser om at forhøje maksimumsbeløbet med henblik på at sikre gennemførelsen af det planlagte byggeri i forbindelse med plejeboliggarantiens gennemførelse.

 

Jeg kan oplyse, at der fortsat pågår drøftelser med KL om maksimumsbeløbet.

 

Jeg kan videre oplyse, at det indgår som en del af regeringsgrundlaget, at regeringen vil forlænge løbetiden for lån til finansiering af alment byggeri, således at der kan bygges almene boliger til en pris, som almindelige mennesker kan betale. Spørgsmålet indgår også i udvalgsarbejdet om den fremtidige styring af den almene sektor, hvor der overvejes modeller for nedsættelse af starthuslejen i det almene nybyggeri. Udvalget forventes at afgive rapport i april i år.

 

Endelig kan jeg pege på, at det indgår i regeringsgrundlaget at undersøge behovet for at justere finansieringsreglerne for bedre at kunne tilgodese hensyn til bl.a. totaløkonomi og energimæssige forhold.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Mikael Lynnerup Kristensen

 

 

 

Bilag vedlagt: 2 artikler fra dagbladet Politiken bragt den 21. december 2007.