Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

PSH/ J.nr. 2007-6746

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 8. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 6. december 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 15 (BOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 15:

 

”Vil ministeren oplyse, hvilke konsekvenser det bør have for undersøgelsen af en mistanke om skimmelsvamp i en bolig, at en eller flere beboere får konstateret et stærkt forhøjet niveau for antistoffer mod specifikke skimmelsvampe”

 

Svar:

Velfærdsministeriet har anmodet Sundhedsstyrelsen, som den fagligt kompetente myndighed på området, om bidrag til besvarelsen af spørgsmålet.

 

Sundhedsstyrelsen har med brev af 3. januar 2008 svaret følgende:

 

”Påvisning i blod eller skyllevæske af antistoffer mod specifikke skimmel-svampe er udtryk for, at der er foregået en immunologisk reaktion, hvor antigener fra skimmelsvampene har forårsaget dannelsen af antistoffer specifikt rettet mod de pågældende antigener. Det er udtryk for, at personen har været udsat (eksponeret) for de pågældende skimmelsvampe, men ikke for aktiv sygdom på grund af dette. Således udvikler kun et fåtal af mennesker med de såkaldte præcipiterende antistoffer overfor specifikke skimmelsvampe i blodet en allergisk lungebetændelse (såkaldt allergisk alveolit), ligesom man godt kan have sygdommen, uden at der kan påvises antistoffer i blodet.

 

Et stærkt forhøjet antistofniveau vil derfor normalt være udtryk for en formentlig ret massiv udsættelse for skimmelsvampe med det/ de pågældende antigen(er), men ikke for aktiv sygdom. Det skal i den forbindelse understreges, at stærkt forhøjede niveauer (titer stigninger) er sjældent forekommende i klinikken, og at hverken metoder til bestemmelse af eksponering for skimmelsvampe/ dele af skimmelsvampe eller antistofbestemmelserne er standardiserede laboratorieundersøgelser. Resultater fra forskellige laboratorier kan derfor ikke sammenlignes.

 

Konsekvensen i forhold til boligen og dens beboere er således ikke grundlæggende forskellig fra andre situationer, hvor der er mistanke om/ eller påvist fugt og skimmelsvampe i boligen, og hvor beboeren evt. mener at have symptomer relateret hertil:

•          Boligen må gennemgås grundigt i forhold til eventuelle fugtkilder og synlig eller skjult skimmelsvamp med evt. byggeteknisk bistand og evt. inddragelse af kommunen.

•          Hvis beboerne frembyder symptomer eller på anden vis ikke føler sig raske, bør de lade sig lægeundersøge med evt. viderehenvisning til speciallæge/ specialafdeling.

 

Resultaterne af disse samlede undersøgelser vil være betydende for den videre behandling af sagen.

 

Til orientering arrangerer Sundhedsstyrelsen den 11. marts 2008 en workshop om sundhedsfaglig rådgivning i forhold til personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvampe. Formålet med workshoppen er at opnå en mere ensartet, effektiv og kvalitetspræget sundhedsfaglig vurdering fra de forskellige parter, der er involveret i konkrete sager om personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvampe.

 

Workshoppen foregår på Dansk Arkitekturcenter, Strandgade 27B, 1401 København K. Invitationerne til workshoppen udsendes snarest.”

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Kirsten á Rogvi