Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 9 (Alm. del), som Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 9 (alm. del) fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg:

 

”I forlængelse af ovenstående spørgsmål bedes ministeren redegøre for, hvorvidt hun finder en bødestraf til virksomheden på 1000 kroner som eneste konsekvens i kølvandet på en arbejds- og trafikulykke tilfredsstillende og en rimelig straf for at udlåne et livsfarligt arbejdsredskab til brug i trafikken.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 8 var det politiets vurdering, at der var tale om et færdselsuheld og ikke en arbejdsulykke, hvorfor ejeren af virksomheden ikke blev tiltalt for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen.

 

Det udstedte bødeforelæg på 1.000 kr. er i overensstemmelse med retningslinjerne for bødepåstande i sager vedrørende overtrædelse af færdselsloven, som fremgår af Rigs­advokatmeddelelse nr. 4/2000.

 

Det fremgår således af den nævnte Rigsadvokatmeddelelse, at bødetaksten for over­trædelse af færdselslovens § 67, stk. 2 - når der er tale om ejeren af en knallert - er 500 kr. for utilstrækkelige bremser og 500 kr. for konstruktive ændringer ved knallert­motoren, når den pågældende ikke selv har foretaget disse ændringer.”

 

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at ministeriet den 1. februar 2008 har sendt et udkast til lovforslag i høring, som indebærer en skærpelse af sanktionerne over for ejere (brugere) af knallerter, der er i en sådan kvalificeret ulovlig stand, at de kan køre væsentligt hurtigere end de tilladte hastighedsgrænser på 30 km/t for små knallerter og 45 km/t for store knallerter.

 

Efter lovforslaget vil en ejer (bruger), der selv anvender eller udlÃ¥ner en lille knallert, som kan køre 43 km/t eller derover, eller en stor knallert, der kan køre 64 km/t eller derover, i førstegangstilfælde fÃ¥ en bøde pÃ¥ 1.000 kr. I andengangstilfælde konfiskeres knallerten.  Â