Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 20. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 85 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 85:

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange personer der inden for de kommende 5 år vil opnå mulighed for at fortsætte i fleksjob efter den nuværende aldersgrænse på 65/67 år, såfremt lov om aktiv beskæftigelsesindsats ændres, således at kommunen uanset alder giver tilbud om fleksjob til personer, som ikke modtager førtidspension efter lov om social pension eller lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension, folkepension, m.v., og som ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet? I forlængelse heraf bedes ministeren oplyse, hvor mange af de pågældende, der ifølge ministerens vurdering vil benytte sig af denne mulighed?”

 

 

Endeligt svar:

Tabel 1 viser, hvor mange personer, der de næste 5 år forventes at afslutte et fleksjob, fordi de når aldersgrænsen og derfor overgår til folkepension. Tabellen tager udgangspunkt i personer, der pt. er i fleksjob, og opgørelsen forudsætter, at fleksjobbet bevares helt til det 65. år.

 

Tabel 1

Antal fleksjob, der forventes at blive afsluttet, fordi de fleksjobvisiterede når aldersgrænsen

 

2008

2009

2010

2011

2012

65-Ã¥rige

164

254

337

452

605

Kilde: Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase, DREAM og egne beregninger

Anm.: Der vil ikke være nogle, der afgår som 67-årige. Det antages at afgangsraten ikke ændrer sig.

 

Det er ikke muligt at sige noget om, hvor mange der eventuelt ville bevare deres fleksjob ud over det 65. år, hvis reglerne gav mulighed herfor. Der er dog tale om en gruppe personer med betydelige begrænsninger i arbejdsevnen, og det er derfor min umiddelbare vurdering, at kun en mindre del ville fortsætte i fleksjob­ordningen.

 

I den forbindelse kan jeg oplyse, at man som folkepensionist har mulighed for at have beskæftigelse ved siden af sin folkepension. Der er således ikke noget til hinder for, at man fortsætter sin ansættelse hos sin arbejdsgiver efter det 65. år, fx som deltidsbeskæftiget på ordinære vilkår.

I den netop indgåede aftale om en jobplan har regeringen i øvrigt forbedret folkepensionisternes mulighed for beskæftigelse ved siden af pensionen ved indførelsen af et særligt bundfradrag, hvor indtægten fra personligt arbejde ikke går ud over pensionen mv. Derudover er beskæftigelseskravet ved opsat pension sat ned, så der er bedre muligheder for at arbejde på halv tid eller mere.

 

Jeg synes således, at der er skabt gode rammer for, at også personer, der har været ansat i et fleksjob, kan bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet efter det 65./67. år.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen