Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 70 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 70:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Sjællandske.dk ”Tidligere elever vil have svar om asbest på skole” samt oplyse, hvor tidligere elever kan få information om, hvordan de skal forholde sig.”

 

 

Endeligt svar:

I artiklen fremgår det, at en tidligere elev ønsker informationer om, hvordan hun skal forholde sig. Derfor har jeg til brug for besvarelsen indhentet oplysninger fra Undervisningsministeriet, en arbejdsmedicinsk klinik, Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsynet.

 

Undervisningsministeriet oplyser:

 

”Driften af folkeskolen er en kommunal opgave, og det er derfor kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for folkeskolen, herunder skolernes bygninger. Folkeskoleloven indeholder ikke bestemmelser om erstatningsansvar. Ifølge lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø har elever i folkeskolen ret til et godt undervisningsmiljø, så undervisningen kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Denne lov indeholder heller ikke bestemmelser om erstatningsansvar.”

 

Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital oplyser om muligheden for tidlig opsporing af sygdomme opstået efter udsættelse for asbest i indemiljøet:

 

”Brug af asbest til beklædning af lofter og andre overflader kan under uheldige omstændigheder medføre asbestudsættelse i indemiljøet, som er højere end den baggrundsudsættelse alle i befolkningen har. Der er dog langt fra tale om niveauer som personer, der håndterer og bearbejder asbestholdige materialer, kan udsættes for. En sådan udsættelse i indemiljøet kan øge risikoen for lungehindekræft, mens risikoen for andre asbestbetingede sygdomme som asbestose og lungekræft ikke øges. Bindevævsdannelse i lungehinderne, evt. med kalkdannelser, ses også ved beskedne udsættelser, men denne tilstand er uden helbredsmæssig betydning.

 

Lungehindekræft er en sjælden sygdom, som kun 2 ud af tusind personer i den danske befolkning statistisk set kan forventes at få i løbet af livet. Selv blandt personer med en kraftig og langvarig udsættelse for asbest som f.eks. isolatører er det kun 1-2 ud af 100 der risikerer at få sygdommen. Efter udsættelse i indemiljøet er risikoen nærmere som for den generelle befolkning end for de professionelt udsatte.

 

Et undersøgelsesprogram, som skal kunne opfange sygdommen i et tidligt stadie, hvor behandlingsmulighederne er bedst, vil kræve gentagne undersøgelser af alle udsatte over en lang årrække. Da mindst 99 af 100 aldrig vil få sygdommen, skal der være store krav til sikkerheden af en undersøgelse og til, at den ikke er ubehagelig eller psykologisk belastende. En sådan undersøgelse findes ikke i dag. F.eks. vil brug af røntgenundersøgelser til screening både medføre en øget kræftrisiko pga. stråling, en risiko ved udredning af falsk positive fund – fund der efter mere vidtgående udredning viser sig at være uskyldige – og endelig være psykisk belastende. Den eneste mulighed for i en tidlig fase at diagnosticere lungehindekræft er at opsøge læge ved luftvejssymptomer eller andre uventede og vedvarende symptomer.

 

Hvis personer med tidligere asbestkontakt har behov for at drøfte risikoen for asbestbetinget sygdom, kan de henvende sig til egen læge, som efter behov kan henvise til en arbejdsmedicinsk klinik.”

 

Arbejdsskadestyrelsen oplyser:

 

”Lov om arbejdsskadesikring omfatter personer, der ansættes til at udføre arbejde her i landet for en arbejdsgiver. Skoleelever er ikke ansat til at udføre arbejde for skolen og har derfor ikke mulighed for at få erstatning efter arbejdsskadesikringsloven.”

 

Arbejdstilsynet oplyser:

 

”Ved tilsyn med skolelærernes arbejdsmiljø er Arbejdstilsynet opmærksom på forekomsten af asbestholdige materialer, som kan udgøre en risiko, fordi materialerne er ødelagte eller beskadigede og derfor skal indkapsles, forsegles eller fjernes. Arbejdstilsynet kan give påbud om at løse eventuelle arbejdsmiljøproblemer.

 

På bl.a. Arbejdstilsynets hjemmeside www.at.dk og på www.hosp.dk  findes information om materialer, der indeholder asbest samt oplysninger om, hvorledes arbejde med asbest bør udføres, symptomer på asbestrelaterede sygdomme, og hvor meget asbest der skal til, for at få disse sygdomme.”

 

Jeg kan henholde mig til de anførte oplysninger. Det er min opfattelse, at der er betydelig opmærksomhed på betydningen af asbest, når det gælder ansatte og andre

personer, herunder elever, der færdes i bygninger, hvor dette materiale er brugt.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen