Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. december 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 7 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 7:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. december 2007 fra Thomas Bak Bjørst vedrørende retssikkerhed i kommuner, jf. AMU alm. Del – bilag 16.”

 

 

Endeligt svar:

Henvendelsen fra Thomas Bak Bjørst skal ses i lyset af en artikel i Holbæk Amts Venstreblad den 16. november 2007 om psykologbehandling af skadesager om stress og udbrændthed.

 

Med udgangspunkt i denne artikel kommenterer Thomas Bak Bjørst en række forhold i relation til arbejdsskadesikringsloven.

 

Kommentarerne fra Thomas Bak Bjørst giver anledning til følgende kommentarer.

 

Lovens anmelderegler for erhvervssygdomme

Det er korrekt, at der i arbejdsskadesikringsloven ikke er en pligt for psykologer, herunder psykologer tilknyttet Falck Healthcare til at anmelde arbejdsskader. Pligten til at anmelde arbejdsskader i form af erhvervssygdomme påhviler læger og tandlæger.

 

Læger og tandlæger har pligt til at anmelde både konstaterede og formodede erhvervssygdomme. Reglerne om lægers og tandlægers pligt til at anmelde erhvervssygdomme understøttes af, at der er mulighed for bødestraf til de læger og tandlæger, der ikke overholder pligten til at anmelde.

 

Lovens regler om lægers og tandlægers pligt til at anmelde erhvervssygdomme suppleres af en ret for tilskadekomne og efterladte til selv at anmelde sygdomme. Tilskadekomne kan anmelde sygdommen inden for en frist på 1 år, der regnes fra det tidspunkt, hvor pågældende bliver bekendt med, at sygdommen må antages at være erhvervsbetinget. Der kan dispenseres fra denne frist.

 

Det fremgår af henvendelsen, at Thomas Bak Bjørst ikke er opmærksom på, at arbejdsskadesikringsloven er ændret med hensyn til dispensation fra den 1-årige frist for anmeldelse. Der kan nu dispenseres, når det er dokumenteret, at pågældende har været udsat for en arbejdsskade, og tilskadekomne har ret til erstatning m.v. som følge af skaden. Dette sikrer, at der kan dispenseres, når tilskadekomne har et krav efter loven.

 

Der er intet til hinder for, at psykologer kan bistå tilskadekomne med at anmelde sygdomme i form af for eksempel stress og udbrændthed. Denne ret gælder også for personer tilknyttet Falck Healthcare, som omtalt i artiklen.

 

Mulighed for at anerkende stress som erhvervssygdom efter arbejdsskadesikringsloven  

Det nye erhvervssygdomsbegreb, der blev indført ved arbejdsskadereformen, er baseret på ”medicinsk dokumentation.” Erhvervssygdomsbegrebet udvikles af Arbejdsskadestyrelsen i samarbejde med Erhvervssygdomsudvalget, hvor arbejdsmarkedets parter har sæde.

 

Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget har fra 2004 holdt en række møder, hvor en række sygdomme er blevet vurderet i lyset af det nye erhvervssygdomsbegreb baseret på medicinsk dokumentation.

 

Det har blandt andet medført, at det nu er muligt at anerkende visse former for psykisk sygdom som erhvervssygdom efter fortegnelsen over erhvervssygdomme. Det drejer sig om ”posttraumatisk belastningsreaktion” som følge af traumatiske begivenheder eller situationer af kortere eller længere varighed af en exceptionelt truende eller katastrofeagtig natur.

 

Det er ikke muligt efter fortegnelsen over erhvervssygdomme at anerkende stress eller udbrændthed, idet der ikke foreligger den nødvendige medicinske dokumentation.

 

Hertil kommer muligheden for at anerkende sygdomme uden for fortegnelsen. Det forudsætter efter arbejdsskadesikringsloven, at sygdommen udelukkende eller i overvejende grad skyldes arbejdets særlige art. Anerkendelse af sådanne sygdomme kræver, at sagen forelægges for Erhvervssygdomsudvalget.

 

Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget overvejer løbende ændringer af fortegnelsen over erhvervssygdomme. Herved sikres, at fortegnelse altid er i overensstemmelse med den nyeste medicinske dokumentation.

 

Fastsættelse af erstatning m.v., når der er konkurrerende (forudbestående) skadeårsag

Efter arbejdsskadesikringsloven kan der alene kompenseres for følgerne af den an­meldte arbejdsskade. Skadefølger, der har anden skadeårsag end arbejdsskaden, kan ikke kompenseres efter arbejdsskadesikringsloven.

 

En række af bemærkningerne fra Thomas Bak Bjørst om fastsættelse af erstatning m.v., når der er konkurrerende skadeårsag, vedrører fastsættelse af erstatning efter dansk rets almindelige regler og ikke arbejdsskadesikringsloven.

 

Ansvar for arbejdsmiljøforholdene

Det er korrekt, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdsmiljøforholdene er sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarlige.

 

Som led i Arbejdsmiljøreformen fra 2005 screener Arbejdstilsynet alle danske virksomheder i perioden 2005 til 2011.

 

Hvis Arbejdstilsynet ved screeningen vurderer, at der er behov for yderligere tilsyn, udtages virksomheden til et tilpasset tilsyn. Hvis Arbejdstilsynet konstaterer overtrædelser af arbejdsmiljøloven afgives en reaktion for overtrædelsen.

 

Arbejdstilsynet vil således også besøge Ny Holbæk Kommune, der specifikt er nævnt i Thomas Bak Bjørsts brev. Tilsynet vil reagere, hvis der konstateres overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

 

 

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen