Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 65 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (Enhedslisten).

 

 

Spørgsmål nr. 65:

”Hvordan vil ministeren sikre, at medarbejdere, der på grund af bonusordninger undlader at sygemelde sig efter arbejdsskader, undgår at komme i klemme, hvis det senere viser sig, at skaden ellers ville have givet den pågældende ret til erstatning?”

 

 

Endeligt svar:

Spørgsmålet tager udgangspunkt i artiklen ”Sygefravær rammer kollegerne på pengepungen” fra Politiken den 4. februar 2008.

 

Jeg vil gerne understrege, at det ligger mig meget på sinde, at personer, der har fået en arbejdsskade, får den erstatning, de har krav på. Det er i den forbindelse vigtigt, at der gælder klare regler for anmeldelse af en arbejdsskade.

 

Arbejdsskadestyrelsen har oplyst, at anmeldepligten efter arbejdsskadesikringslovgivningen påhviler arbejdsgiveren. En arbejdsulykke, der antages at kunne begrunde krav på ydelser efter loven, skal anmeldes til forsikringsselskab eller til Arbejdsskadestyrelsen snarest muligt og senest 9 dage efter skadens indtræden. Arbejdsgiveren skal således efter de gældende regler skønne over, om arbejdsskaden er af en sådan karakter, at den kan medføre krav på erstatning.

 

Hvis tilskadekomne endnu ikke på 5-ugers dagen for skadens indtræden kan genoptage sit normale arbejde i fuldt omfang, skal skaden anmeldes senest 9 dage herefter.

 

Pligten til at anmelde formodede arbejdsbetingede lidelser påhviler læge eller tandlæge, så snart lægen eller tandlægen er blevet bekendt med lidelsen og den formodede sammenhæng med arbejdet.

 

Er anmeldelsen af en ulykke eller en formodet arbejdsbetinget lidelse ikke indsendt rettidigt, kan krav om erstatning efter loven dog rejses af tilskadekomne inden for en frist af 1 år fra arbejdsskadens indtræden. Hvis den tilskadekomne vælger ikke at fortælle arbejdsgiver om en arbejdsskade, for eksempel på grund af en bonusordning, vil pågældende således have mulighed for selv at anmelde skaden indenfor 1 år efter skadens indtræden. Der kan ses bort fra den 1-årige anmeldelsesfrist, når det dokumenteres, at tilskadekomne har været udsat for en arbejdsskade, og der er erstatningsberettigende følger.

 

Der er således ikke behov for yderligere tiltag for at sikre medarbejdere, der på grund af bonusordninger undlader at sygemelde sig efter arbejdsskader. Jeg finder, at de gældende regler giver medarbejderne den fornødne mulighed for at anmelde erstatningsberettigende arbejdsskader.

 

 

Venlig hilsen

 

 

Claus Hjort Frederiksen