Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 62 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 62:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt en kommune, i det tilfælde hvor det kommunale jobcenter vurderer, at det er en både nødvendig og tilstrækkelig forudsætning for, at en borger kan genoprette en tilstrækkelig arbejdsevne til at kunne være på arbejdsmarkedet, at borgeren gennemgår en behandling i form af f.eks. psykologbehandling, kan (1) beslutte at betale for behandlingen i stil med betaling for andre former for afklarings- og aktiveringstiltag, (2) pålægge borgeren brugerbetaling for denne behandling?”            

 

 

Endeligt svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der er tale om en person, der er sygemeldt og som modtager enten sygedagpenge eller kontanthjælp, og at spørgsmålet er, om der kan ydes støtte til psykologbehandling efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

 

Jeg kan oplyse, at en person, der modtager sygedagpenge, efter gældende regler vil kunne modtage tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, hvis personen, jf. kapitel 6 i lov om aktiv socialpolitik, skal have et tilbud som led i afklaring af arbejdsevnen, dvs. som led i forrevalidering.

 

En person, der modtager kontanthjælp, vil under sygdom fortsat modtage kontanthjælp og vil kunne modtage tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

 

Der er ifølge spørgsmålet ikke tale om afklaring af arbejdsevnen, men alene om behandling i form af psykologhjælp. Der er efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats ikke hjemmel til at iværksætte tilbud, hvis indhold består af egentlige sundhedsopgaver eller sygebehandling, fx behandlings- og undersøgelsesforløb. Tilskud til sådanne behandlinger må vurderes og ydes efter enten reglerne om udgifter til sundhedsydelser eller reglerne om udgifter til sygebehandling m.v. efter § 82 i lov om aktiv socialpolitik.  

 

I forbindelse med tilbud om vejlednings- og afklaringsforløb og særligt tilrettelagte projekter m.v., der har et erhvervsmodnende og erhvervsforberedende sigte, vil der som en del af tilbudet kunne indgå elementer, som har behandlingslignende karakter (herunder psykologsamtaler), såfremt det har en direkte relation til bestræbelserne for at få deltageren hurtigst muligt tilbage på arbejdsmarkedet og såfremt det vurderes, at det er absolut nødvendigt for at kunne nå dette mål om hurtigt tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Der vil således ikke efter loven kunne ydes decideret behandling i forhold til problemer, som en person generelt har.

 

Der vil derfor heller ikke være hjemmel til at pålægge brugerbetaling for psykologbehandling,

 

Jeg kan oplyse, at der i projektet om afbureaukratisering inden for Beskæftigelsesministeriets område i Deloittes rapport om forenkling af sygeopfølgning i jobcentrene er peget på, at kommunerne oplever det som en barriere i sygeopfølgningen, at der ikke efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats er hjemmel til at give tilbud om psykologbehandling. Spørgsmålet vil blive taget op under arbejdet i det igangværende ministerudvalg om nedbringelse af sygefraværet.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen