Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 60 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Leif Lahn Jensen (S).

 

 

Spørgsmål nr. 60:

”Har ministeren et præcist overblik over hvor mange personer, der ikke fik søgt om efterlønsbevis mellem 1999 og 2002 på grund af mangelfuld vejledning fra Arbejdsdirektoratet og a-kasserne, og ved ministeren, hvor mange penge de pågældende samlet set har til gode i den mistede efterlønspræmie?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg mener ikke, at der har været mangelfuld vejledning vedr. udstedelse af et efterlønsbevis som betingelse for optjening af skattefri præmie, jf. mit svar på spørgsmål nr. 59.

 

Jeg kan af gode grunde ikke oplyse om, hvor mange personer, der ikke har søgt om efterlønsbevis i den omtalte periode.

 

Jeg kan imidlertid oplyse, at Arbejdsdirektoratet har modtaget 478 klagesager om skattefri præmie vedrørende personer, som nåede efterlønsalderen i perioden 1999 til 2002. Af disse sager udgør langt størstedelen spørgsmålet om bevisdato. I 451 af disse sager fastholdt direktoratet a-kassens afgørelse. Heraf blev 99 sager indbragt for Arbejdsmarkedets Ankenævn, der fastholdt direktoratets afgørelse i 87 af sagerne.

 

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål nr. 59 har Ankenævnet i en række af disse sager tilkendegivet, at en a-kasses vejledningspligt anses for opfyldt ved henvisning til fyldestgørende informationsmateriale, hvilket bl.a. kan bestå i et informationsbrev vedlagt pjecen ”Om fleksibel efterløn”, pjecen ”Om at få et efterlønsbevis”, pjecen ”Din guide til den ny efterløn” og pjecen ”Efterlønsbeviset – og den senere overgang til efterløn”.

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen