Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. januar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 37 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).

 

Spørgsmål nr. 37:

”Ministeren bedes, i forlængelse af TV‑programmet Task Force den 22. november 2007 om filippinske au pairs, oplyse, hvilke muligheder en au pair person har for at sikre sig en efterfølgende honorering af arbejde ud over 30 timer ugentlig? Her tænkes specielt på tilfælde, hvor au pair personen som følge af pres fra værtsfamilien gennem længere tid har arbejdet mere end 30 timer om ugen, uden at modtage mere end de 2.500 kr. pr. måned i ”lommepenge”, som au pair reglerne foreskriver.”

 

Endeligt svar:

Som det fremgår af svaret på spørgsmål nr. 36 har Integrationsministeriet oplyst, at en au-pair persons arbejde ud over 30 timer om ugen vil være ulovligt.

 

Det forhold, at der er tale om ulovligt arbejde, hindrer imidlertid ikke, at au-pair personen har krav på honorering for det udførte arbejde.

 

I disse situationer finder de almindelige ansættelsesretlige regler anvendelse, og spørgsmålet om et eventuelt løntilgodehavende vil kunne indbringes for de almindelige domstole. Lov om visse arbejdsforhold i landbruget m.v. (medhjælperloven) vil efter min opfattelse i de allerfleste tilfælde være anvendelig i forhold til au-pair ansættelse.

 

Det følger af denne lovs § 14, at lønmodtageren kan ophæve arbejdsforholdet uden varsel, når arbejdsgiveren har undladt at betale forfalden løn eller i øvrigt har gjort sig skyldig i grov tilsidesættelse af pligter over for lønmodtageren. I disse situationer har lønmodtageren krav på erstatning svarende til lønnen i den resterende ansættelsesperiode, dog højst 2 måneder, når ansættelsen er tidsbegrænset, samt værdien af eventuel kost. 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen