Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 25/08-08 stillet følgende spørgsmål nr. 230 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af Karsten Hønge (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 230:

”Ministeren bedes oplyse, hvad der er begrundelsen for, at andre end offentlige myndigheder, forhindres i at få oplysninger om bl.a. sted for levering af tjenesteydelsen og dato for påbegyndelse og afslutning af tjenesteydelsen?”

 

 

Endeligt svar:

Oplysningerne i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er gjort tilgængelige for arbejdsmarkedets parter.

 

Det følger af udstationeringslovens § 5 c, stk. 2, at der kan gives offentlig adgang til følgende oplysninger i registret:

1.       Identiteten af den anmeldelsespligtige virksomhed

2.       Kontaktperson for den anmeldelsespligtige virksomhed i Danmark

3.       Om den udenlandske virksomhed har aktivitet i Danmark

4.       Virksomhedens branchetilhørsforhold

 

Adgang til videregivelse af oplysninger fra RUT til arbejdsmarkedets parter skal være i overensstemmelse med EU-retten, herunder princippet om ligebehandling, samt persondataloven.

 

EF-traktatens artikel 49 indeholder et specifikt forbud mod forskelsbehandling af tjenesteydere fra andre medlemsstater, der leverer ydelser i Danmark. Ved vurderingen af, om der foreligger forskelsbehandling, skal der være tale om sammenlignelige situationer.

 

Det følger heraf, at der ikke kan ske videregivelse af oplysninger fra registret i videre omfang end det, arbejdsmarkedets parter har adgang til for så vidt angår danske virksomheder.

 

Arbejdsmarkedets parter har adgang til at få kendskab til danske virksomheder bl.a. gennem ”virk.dk” og ”cvr.dk”.  På disse hjemmesider kan man få adgang til information om virksomhedens navn, hjemsted, branche mv. Arbejdsmarkedets parter har ikke adgang til information om danske virksomheders arbejdssteder i Danmark.

 

 

Venlig hilsen

 

 

Claus Hjort Frederiksen