Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. juli 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 213 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlem af udvalget Morten Messerschmidt (DF) (MFU).

 

 

Spørgsmål nr. 213:

”Hvordan mener ministeren, at det af Laval-udvalget foreslåede ændringsforslag til udstationeringsloven forholder sig til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse om eksklusivaftaler og fagforeningsfrivillighed (Sørensen og Rasmussen, 2006), i det der særligt henvises til den foreslåede paragrafs formulering i stk. 2 om, at det er den kollektive overenskomst, der indgås af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, der skal finde anvendelse?”

 

 

Endeligt svar:

Det lovforslag, der indgår i betænkningen fra Laval-udredningsarbejdet, omhandler alene adgangen til at anvende kollektive kampskridt overfor udenlandske tjenesteydere til støtte for et krav om indgåelse af en kollektiv overenskomst. Den nævnte formulering i stk. 2 har til hensigt at identificere den relevante mindsteløn i overensstemmelse med udstationeringsdirektivets bestemmelser som præciseret i EF-domstolens dom i Laval-sagen. Lovforslaget har ingen indvirkning i forhold til fx retten til at organisere sig i en fagforening eller at forblive uorganiseret, da retten hertil består uafhængigt af, hvilken kollektiv overenskomst der lægges til grund for fastlæggelsen af lønvilkår.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen