Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 25. juni 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 205 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 205:

”Hvilke særlige muligheder har en person med en anmeldt arbejdsskade for at klage over en afgørelse truffet af Arbejdsskadestyrelsen og/eller Ankestyrelsen, såfremt Arbejdsskadestyrelsen og/eller Ankestyrelsen har eller kan have et inhabilitetsproblem, og i den forbindelse bedes det oplyst, hvilke muligheder en person i et sådant tilfælde for at få truffet afgørelse om, hvorvidt der foreligger inhabilitet?”

 

 

Endeligt svar:

Spørgsmålet om inhabilitet er generelt reguleret i forvaltningslovens §§ 3 - 6. Derudover er der en speciel regel i lov om arbejdsskadesikring § 80, der forbyder, at ansatte i Arbejdsskadestyrelsen, herunder lægekonsulenter, samtidigt kan være ansat i eller tage del i ledelsen af et forsikringsselskab eller Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring.

 

Når en myndighedsperson bliver bekendt med, at der for den pågældendes vedkommende foreligger forhold, som kan begrunde inhabilitet, skal den pågældende underrette sin foresatte inden for myndigheden herom.

 

Den foresatte træffer derefter afgørelse om, hvorvidt den pågældende kan behandle sagen, eller om sagsbehandlingen skal overdrages til en anden. Den pågældende må ikke selv deltage i behandlingen og afgørelsen af spørgsmålet om inhabilitet.

 

Der er med andre ord i første omgang tale om en art selvcensur inden for myndigheden, som skal sikre, at afgørelser ikke er påvirket af uvedkommende hensyn.

 

Borgeren kan klage over myndighedens afgørelse om, at myndighedspersonen ikke skal anses for at være inhabil. Borgeren kan forlange, at en sådan afgørelse er skriftlig og begrundet.

 

Hvis Arbejdsskadestyrelsen afgør, at en sagsbehandler eller lægekonsulent ikke er inhabil ved behandlingen af borgerens sag, kan borgeren i medfør af arbejdsskadesikringslovens § 44 anke afgørelsen til Ankestyrelsen.

 

Spørgsmålet om inhabilitet i relation til Ankestyrelsen er reguleret i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, § 52, stk. 2, og §§ 32-34 om lægekonsulenters inhabilitet i bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område samt i §§ 22 og 25 i bekendtgørelse om en forretningsorden for Ankestyrelsen.

 

Ankestyrelsens ansatte, herunder lægekonsulenter, og de beskikkede medlemmer er undergivet disse regler om inhabilitet. For lægekonsulenterne gælder herudover nogle meget specifikke regler, der tager sigte på typiske inhabilitetsproblemer for denne faggruppe. Endvidere findes der en regel om udpegning af beskikkede medlemmer, der bl.a. har til formål at løse mulige habilitetsproblemer.

 

Endelig kan sagens parter efter anmodning få oplyst navnene på formanden for ankemødet, beskikkede medlemmer og eventuelle medvirkende lægekonsulenter. Det kan desuden oplyses, hvilken organisation, de beskikkede medlemmer er indstillet af. Det er således i et vist omfang muligt for borgeren at kontrollere, om de personer, der deltager i ankemøderne, er inhabile.

 

Spørgsmålet om ugyldighed på grund af inhabilitet kan prøves ved domstolene.

 

Hvis den eller de myndighedspersoner, der har medvirket ved behandlingen af en sag i Arbejdsskadestyrelsen eller i Ankestyrelsen, har været inhabile, vil afgørelsen efter omstændighederne kunne være ugyldig.

 

Et sådant forhold vil ligeledes kunne give anledning til kritik af myndighedens sagsbehandling fra Folketingets Ombudsmand.

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen