Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. juni 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 186 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (El).

 

 

Spørgsmål nr. 186:

”Ministeren bedes redegøre for, om en kommune lovligt kan nægte en borger, der f.eks. har hukommelsesproblemer eller koncentrationsproblemer at bånde en samtale med en sagsbehandler og true med at fratage borgerens overførselsindkomst, såfremt borgeren ikke deltager i samtalen uden at bånde den.”

 

 

Endeligt svar:

Jeg kan først og fremmest henvise til det svar, Justitsministeren den 29. marts 2006 gav på spm. S 2834 stillet af Line Barfod.

 

I denne besvarelse henviser Justitsministeren bl.a. til, at der ikke udover en særlig regel i straffelovens § 263, stk. 1, nr. 3, er fastsat almindelige regler om borgernes adgang til at optage samtaler med forvaltningen på bånd. Justitsministeren redegør endvidere for en udtalelse fra Folketingets Ombudsmand om problemstillingen. Ombudsmanden anfører bl.a. i sin udtalelse, at der ikke i den forvaltningsretlige litteratur eller socialretlige lovgivning er fastsat almindelige regler om borgeres adgang til at foretage lyd- og billedoptagelser af møder med forvaltningsmyndighederne.

 

Ombudsmanden anfører i forlængelse heraf, at der ikke er noget til hinder for, at en forvaltningsmyndighed – medmindre andet fremgår af de regler, der gælder for den pågældende myndighed – accepterer, at borgerne optager møder mellem borgeren og myndigheden.

 

Ombudsmanden giver endvidere udtryk for, at princippet om, at offentlige myndigheder selv sætter rammerne for de møder, som myndigheden holder, indebærer, at borgerne ikke har krav på at optage deres møder med forvaltningen. Begrænsninger i borgernes muligheder for at optage møder skal dog fastsættes på et sagligt grundlag. En myndighed kan f.eks. ikke give én borger tilladelse til at optage møder og give afslag til en anden uden en saglig begrundelse.

 

Ombudsmanden bemærker, at der kan være situationer, hvor det p.g.a. borgerens personlige forhold vil være bedst stemmende med god forvaltningsskik at give borgeren mulighed for at foretage lydoptagelse.

 

Med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt en myndighed kan fratage en borger overførselsindkomst, hvis borgeren ikke deltager i et møde uden at optage mødet på bånd, kan jeg oplyse, at spørgsmålet om, hvornår en kommune kan fratage en borger overførselsindkomst skal afgøres på grundlag af § 13 i lov om aktiv socialpolitik.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen