Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 22. maj 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 175 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Adelskov (S).

 

 

Spørgsmål nr. 175:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Ugebrevet A4 om østeuropæisk arbejdskrafts adgang til dagpenge og kontanthjælp.”

 

 

Endeligt svar:

Der er korrekt, som beskrevet i artiklen i A4, at regeringen sammen med Socialdemokraterne, De Radikale og Socialistisk Folkeparti, som er de øvrige forligspartier bag østaftalen, har revideret østaftalen med virkning fra 1. maj 2008.

Den oprindelige østaftale indeholdt en overgangsordning, der indebar en begrænsning i nye østeuropæiske EU-borgeres adgang til det danske arbejdsmarked, og som samtidig indebar, at adgangen til offentlige ydelser var begrænset i forhold til de rettigheder, borgerne fra de øvrige EU-lande havde.

 

Revisionen betyder, at der fra 1. maj i år gælder de samme betingelser for ret til danske dagpenge og kontanthjælp for de østeuropæiske EU-borgere, der arbejder under en overenskomst, som der gælder for alle andre EU-borgere.

 

Artiklen i A4 nævner som eksempel, at en polsk håndværker efter 1. maj kan få danske dagpenge efter blot en uges arbejde i Danmark.

 

Dette er en forsimplet og ikke helt korrekt gengivelse af reglerne.

 

En mere fyldestgørende beskrivelse af reglerne om ret til danske dagpenge, herunder om medregning af arbejds- og forsikringsperioder fra andre EU-lande, kan findes i svaret på AMU-spørgsmål nr. 216.

 

På kontanthjælpsområdet er udgangspunktet, at ophold i et andet EU-land er

betinget af, at man ikke ligger værtslandet til last.

 

Hvis en person har opnået en vis tilknytning til opholdslandet, lempes dette krav. For eksempel har vandrende arbejdstagere og selvstændigt erhvervsdrivende krav på ligebehandling med opholdslandets egne borgere, bl.a. når det ­gælder såkaldte ”sociale fordele”, som fx kontanthjælp.

 

Ret til kontanthjælp forudsætter, at man opfylder betingelserne herfor. Det vil sige, at man har været udsat for en social begivenhed, der har medført, at man ikke er i stand til at forsørge sig selv eller sin familie, og at behovet ikke kan dækkes af andre ydelser. Det er en betingelse, at kontanthjælpsmodtageren står til rådighed for arbejdsmarkedet i Danmark og tager imod tilbud om arbejde og aktivering m.v.

 

Også på kontanthjælpsområdet gælder, at de nye østeuropæiske EU-borgere, der er omfattet af revisionen af østaftalen, nu har samme rettigheder som herboende arbejdstagere fra de øvrige EU-lande, der igen ligebehandles med danskere.

 

Forligspartierne bag østaftalen har som led i revisionen valgt at styrke overvågningen og kontrollen med, at arbejdet i Danmark foregår på ordnede vilkår. Det er endvidere aftalt, at Arbejdsdirektoratet følger udviklingen og sikrer kontrol med udbetalingen af ydelser til arbejdstagerne fra de østeuropæiske EU-lande.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen