Dato:

25. juni 2008

Kontor:

Erhvervs- og Familiesammenføringskontoret

J.nr.:

2008/4113-18

Sagsbeh.:

sba/rin

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 169 stillet af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 20. maj 2008 (omtrykt).

 
Spørgsmål:

”Vil ministeren oplyse, hvilke regler andre EU-lande sammenlignet med Danmark har for au pairs med hensyn til: lønniveau pr. måned, arbejdstid pr. uge, en au pairs retsstilling ved værtsparrets eventuelle overtrædelse af reglerne for au pairs arbejdstid, en au pairs retsstilling ved værtsparrets eventuelle overtrædelse af reglerne for au pairs boligforhold, en au pairs retsstilling ved værtsparrets eventuelle overtrædelse af reglerne for au pairs arbejdsopgaver og muligheden for uddannelse sideløbende med et au pair-ophold.”

Svar:

Lønniveau og arbejdstid:

I Danmark skal en au pair modtage minimum 2.500 kr. (brutto) i lommepenge om mÃ¥neden samt gratis kost og logi hos værtsfamilien. Den daglige arbejdstid skal være pÃ¥ minimum 3 og maksimum 5 timer om dagen, det vil sige mellem 18 og 30 timer om ugen. En au pair skal have mindst en hel ugentlig fridag.

Med hensyn til reglerne om au pairs lønniveau og arbejdstid i andre EU-lande, skal en au pair, som er meddelt opholdstilladelse i Finland, modtage minimum 252 euro i lommepenge pr. måned (netto) samt gratis kost og logi hos værtsfamilien. Den ugentlige arbejdstid udgør 30 timer, og maksimum 5 timer om dagen.

I Storbritannien skal en au pair modtage minimum 60 £ i lommepenge om ugen samt gratis kost og logi hos værtsfamilien. Den ugentlige arbejdstid udgør 25 timer, og au pairen skal have mindst to ugentlige fridage.

I Sverige skal en au pair modtage minimum 3.500 SEK i lommepenge pr. måned før skat samt gratis kost og logi. Den ugentlige arbejdstid må maksimalt udgøre 25 timer.

I Norge skal en au pair modtage minimum 4.000 NOK brutto i lommepenge pr. måned samt gratis kost og logi. Den ugentlige arbejdstid må maksimalt udgøre 30 timer og maksimum 5 timer om dagen.

I Tyskland skal en au pair modtage 269 euro i lommepenge pr. måned samt gratis kost og logi. Den ugentlige arbejdstid må maksimalt udgøre 30 timer om ugen og maksimum 6 timer om dagen. Au pairen skal have mindst én fridag pr. uge.

I Nederlandene skal en au pair modtage mellem 300-340 euro pr. måned samt gratis kost og logi. Den ugentlige arbejdstid må maksimalt udgøre 30 timer om ugen.

Uddannelse:

I Danmark skal en au pair have tilstrækkelig fritid til at følge sprogkurser og dyrke kulturelle og faglige interesser.

For så vidt angår muligheden for uddannelse sideløbende med et au pair-ophold, har en au pair i Finland ret til at følge sprogkurser og dyrke faglige interesser. I Sverige skal en au pair deltage i svensk-undervisning. I Norge skal værtsfamilien bekoste norsk-undervisningen (maks. 6000 NOK på årsbasis), og au pairen skal endvidere have tilstrækkelig tid til at deltage i fritidsaktiviteter. I Tyskland og Storbritannien skal au pairen have fritid til sprogkurser. I Tyskland tillige også til religionsundervisning, kulturelle aktiviteter og ekskursioner. I Nederlandene kan au pairen i samråd med værtsfamilien uddanne sig sideløbende med udførelse af opgaverne i hjemmet. I praksis betyder dette, at der følges sprogkurser eller kurser i samfund og kultur.

Overtrædelse af regler:

I Danmark betragtes ansættelsesforholdet som au pair som et arbejdsgiver-/lønmodtager­forhold og er derfor underlagt dansk ferielovgivning og danske skatteregler. Hvis værtsparret overtræder reglerne for en au pairs arbejdstid, boligforhold og arbejdsopgaver, vil betingelserne for opholdstilladelsen ikke længere være til stede, og opholdstilladelsen kan derfor inddrages. En udlænding, der fungerer som au pair uden fornøden opholdstilladelse, risikerer at blive udvist af Danmark og få forbud mod at rejse ind i landet igen for en nærmere fastsat periode (typisk et år). Udlændingen og værtsfamilien risikerer endvidere at blive straffet med bøde eller fængsel. Værtsfamilien kan derudover blive omfattet af en karensperiode, så den ikke kan blive godkendt som værtsfamilie inden for en 2-, 5- eller 10-årig periode.

Med hensyn til en au pairs retsstilling ved værtsparrets eventuelle overtrædelse af regler for en au pairs arbejdstid, boligforhold og arbejdsopgaver, er der i Storbritannien ikke vedtaget særskilte regler om en au pairs juridiske rettigheder. I tilfælde af egentlig misrøgt kan det blive en politisag.

I Sverige bliver en au pair betragtet som arbejdstager og er derfor omfattet af de arbejdsretlige regler. Sverige har ikke ratificeret Europarådskonventionen om arbejde som au pair, da de svenske regler vurderes at give au pairs en bedre retsstilling. Lov om arbejdstid m.m. i husligt arbejde, der gælder for arbejdstagere, der udfører opgaver i arbejdsgiverens husholdning, herunder au pair-personer, indeholder præceptive regler om beskyttelse af arbejdstageres rettigheder med hensyn til arbejdstid, arbejdsmiljø, opsigelse m.m. Arbejdsgiveren kan i tilfælde af tilsidesættelse af sine forpligtelser i henhold til loven tilpligtes at betale erstatning. Til gengæld gælder arbejdsmiljøloven ikke for au pair-personer.

Såfremt en værtsfamilie i Norge behandler en au pair dårligt eller gør sig skyld i grove brud på sine forpligtelser, kan en au pair ophæve kontrakten med øjeblikkelig virkning og anbefales at tage kontakt til det lokale politi.

I Tyskland anbefaler myndighederne at anvende formidlingsagenturer til au pair formidling. En au pair formidlet gennem et agentur skal i nødstilfælde i første omgang kontakte formidlingsagenturet, og hvis dette ikke er muligt, en telefonservice til personer med psykiske problemer, der tillige er gjort tilgængelig for au pair-personer. Ved overtrædelser af au pair kontrakten henviser de tyske myndigheder primært til formidlingsagenturet og – hvis dette ikke er muligt – til arbejdsformidlingen. Arbejdsformidlingen er ansvarlig for at henvise til et formidlingsagentur, der søger at løse problemet, eventuelt ved at finde en ny værtsfamilie. Au pair-personen kan i samarbejde med formidlingsagenturet anmode om en ny, tidsbegrænset overgangsopholdstilladelse med henblik på at finde en ny værtsfamilie. En au pair har principielt mulighed for at klage til arbejdsretten, idet en au pair-beskæftigelse anses som en arbejdskontrakt.

I Nederlandene kan en værtsfamilie, der ikke overholder de fastsatte regler, fratages retten til at have en au pair i fem år. Hos det nederlandske Immigratie- en Naturalisatie Dienst (svarende til Udlændingeservice), findes en anmeldelsesskranke beregnet til sager om misbrug, hvor der kan ske indberetning af værtsfamiliens overtrædelser af au pair kontrakten.