Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 159 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 159:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange anmeldte psykiske lidelser i henholdsvis 2005, 2006 og 2007, der blev forelagt for Erhvervssygdomsudvalget?”

 

 

Endeligt svar:

Arbejdsskadestyrelsen er i en løbende og tæt dialog med Erhvervssygdomsudvalget om, hvilke typer af sager, udvalget bør se.

 

Arbejdsskadestyrelsen har i perioden 2005-2007 forelagt i alt 196 sager om psykiske sygdomme for Erhvervssygdomsudvalget. Forelæggelserne fordeler sig efter årstal som følger:

 

2005: 92 sager

2006: 50 sager

2007: 54 sager

 

Af de 196 forelagte sager, blev 115 sager anerkendt. Dette svarer til en anerkendelsesprocent på 59 procent. Anerkendelsesprocenten for andre (fysiske) sygdomme var 63 procent. Anerkendelsesprocenten er opgjort som andelen af anerkendte sager af de forelagte sager.

 

Den samlede anerkendelsesprocent for alle sager (både fysiske og psykiske sygdomme) forelagt i udvalget i 2007 var 62 procent. Den høje anerkendelsesprocent afspejler, at styrelsen efter loven kun forelægger sager, som har en chance for anerkendelse ud fra styrelsens kendskab til udvalgets praksis. Dette skyldes ikke mindst hensynet til tilskadekomne, da sagsbehandlingstiden ved forelæggelse typisk er noget længere end i andre sager. En længere sagsbehandlingstid i sager, der ikke har mulighed for at blive anerkendt, er ikke til fordel for tilskadekomne.

 

Styrelsen forelægger endvidere sager for udvalget, hvor udvalgets principielle stillingtagen til nye områder ønskes, samt sager, som udvalget har udtrykt et særligt ønske om at se. Styrelsen forelægger et stigende antal af sådanne sager.

 

 

Sygdommen posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) blev optaget på fortegnelserne over sygdomme i løbet af 2005. Indtil da skulle sagerne forelægges for Erhvervssygdomsudvalget, før de kunne anerkendes. Derfor var antallet af forelæggelser i 2005 særligt højt.

 

Sager om psykiske sygdomme udgør en stadigt større andel af de sager, der bliver forelagt for udvalget. I 2005 udgjorde de cirka 1/4 af samtlige forelagte sager, mens andelen i 2007 var cirka 1/3. Dette skal sammenholdes med, at kun hver femte anmeldte sygdom drejer sig om psykiske sygdomme. Andelen af sager om psykiske sygdomme, der forelægges for udvalget, er således større end for de fysiske sygdomme, og tendensen er stigende.

 

Efter optagelsen af PTSD på erhvervssygdomsfortegnelsen i 2005 har Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget rettet fokus mod andre typer af psykiske sygdomme. Derfor blev der i 2006 bestilt udredninger om stress og depression og om stress og hjertekarsygdomme.

 

Dette arbejde har ført til, at Arbejdsskadestyrelsen nu forelægger sager om længerevarende stress på arbejde og depression eller hjertesygdomme for udvalget.

 

Arbejdsskadestyrelsen forventer på denne baggrund, at antallet af både forelagte og anerkendte psykiske sygdomme vil stige fremover.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen