Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 22. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 156 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Adelskov (S).

 

 

Spørgsmål nr. 156:

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange ledige der har mistet dagpenge siden første januar på baggrund af henholdsvis de nye regler om CV-klik og ministerens krav om fire ugentlige jobsøgninger. Svaret ønskes opgjort pr. 1. april, samt om muligt fordelt på a-kasser.”

 

Endeligt svar:

Jeg har ikke oplysninger, der gør mig i stand til at besvare spørgsmålet. Dette skyldes, at det er a-kasserne, der som første instans træffer afgørelse om tab af ret til dagpenge, og at a-kasserne ikke har pligt til særskilt at indberette de omhandlede afgørelser.

 

Jeg går ud fra, at der med ”de nye regler om CV-klik” menes indførelsen af den nye regel om, at de ledige mindst hver syvende dag skal bekræfte, at de fortsat er aktiv jobsøgende, som blev vedtaget af et flertal af Folketingets partier – herunder Socialdemokraterne – i forbindelse med udmøntningen af velfærdsaftalen.

 

En ledig, der efter en uge ikke har bekræftet sin aktive jobsøgning, får et påmindelsesbrev og en ekstra uge til at bekræfte sin aktive jobsøgning. Hvis pågældende stadig ikke bekræfter sin aktive jobsøgning, bliver pågældende afmeldt på jobcenteret. Det samme sker, hvis den ledige anden gang ikke har bekræftet sin aktive jobsøgning til tiden.

 

Hvis den ledige to gange inden for 12 måneder, ikke har bekræftet sin aktive jobsøgning til tiden og igen inden for 12 måneder ikke bekræfter sin aktive jobsøgning, bliver pågældende afmeldt ved ugefristens udløb uden yderligere advarsel.

 

Så længe man er afmeldt, har man ikke ret til dagpenge. Ledige, der bliver afmeldt, får dog altid et brev om, at afmeldingen har fundet sted.

 

Baggrunden for disse regler var dels et ønske om at sikre, at ledige anvender jobnet i deres aktive jobsøgning, dels et ønske om at få ”renset ud”, således at personer, der ikke længere er ledige (fx fordi de har fået arbejde), ikke står tilmeldt hos jobcenteret. Tidligere var det almindeligt, at personer, der var gået i arbejde, undlod at afmelde sig, og derfor blev indkaldt til møder mm., som de ikke havde pligt til at komme til.

 

For så vidt angår kravet om jobsøgning vil jeg starte med at slå fast, at der ikke er nogen, der automatisk mister retten til dagpenge, hvis de har søgt mindre end fire job hver uge.

 

Jeg har meldt ud, at ledige, der søger fire realistiske job om ugen, kan anse sig for at være ”på den sikre side” i forhold til kravet om at være aktivt jobsøgende.

 

De 4 job er derfor også et udtryk for, hvad der som udgangspunkt kan anses for et rimeligt niveau for jobsøgning i den nuværende situation. Men det betyder omvendt, at hvis man har søgt mindre end 4 job pr. uge, skal a-kassen – ganske som hidtil – foretage en konkret vurdering af, om den ledige har været tilstrækkeligt jobsøgende. Denne vurdering kan selvfølgelig munde ud i, at den pågældende mister retten til dagpenge, fordi jobsøgningen ikke har været tilstrækkelig.

 

Da min udmelding først kom i starten af februar, og da der må forventes at gå lidt tid, før denne praksis slår igennem i forbindelse med a-kassernes rådighedsvurderinger hver 3. måned – bl.a. fordi a-kasserne skal have mulighed for at vejlede de ledige om praksis – er der formentlig truffet relativt få sådanne afgørelser på nuværende tidspunkt.

 

A-kasserne har med virkning fra 1. oktober 2007 pligt til at oplyse om afholdte rådighedsvurderinger og resultatet heraf. Hvis en ledig i forbindelse med en rådighedsvurdering findes ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, kan det dog ikke ses, hvad grunden til afgørelsen er. Det kan således ikke ses om det skyldes fx manglende jobsøgning, helbredsmæssige problemer, børnepasningsproblemer eller manglende vilje til at overholde indgåede aftaler og deltage i aktivering.   

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen