Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 26. marts 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 122 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 122:

”I forlængelse af ministerens svar på AMU alm. del spørgsmål 8 og 10 (folketingsåret 2007-08, 1. samling), bedes oplyst, hvorvidt ministeren vil tage initiativ til de nævnte undersøgelser hhv. en praksisundersøgelse af området og en om omfanget af personer, der er berørt af den underkendte fortolkning 300-timers-reglen?”

 

 

Endeligt svar:

Som jeg gjorde rede for i mit svar på spørgsmål 10 (folketingsåret 2007-08, 1. samling) går en praksisundersøgelse ud på at afdække, om kommunerne administrerer lovgivningen i overensstemmelse med loven og ankeinstansernes praksis.

 

Omkring afgrænsningen af de ægtepar, der er omfattet af 300 timers reglen, har der været fortolkningstvivl, der først med Ankestyrelsens afgørelse fra januar måned er afklaret. Kommunerne har på baggrund af afgørelsen skullet tage tidligere afgjorte sager op til fornyet vurdering, og skal afgøre nye sager efter den nu af Ankestyrelsen fastlagte fortolkning af loven.

 

Det vil således først efter et stykke tid give mening at gennemføre en undersøgelse af, om kommunerne afgør sagerne i overensstemmelse med Ankestyrelsens praksis, herunder afgørelsen fra januar måned.

 

Jeg har endnu ikke taget stilling til, om jeg på et senere tidspunkt vil anmode Ankestyrelsen om at iværksætte en praksisundersøgelse på området. Det vil også afhænge af, om beskæftigelsesankenævnene eller Ankestyrelsen selv tager et sådant initiativ.

 

Med hensyn til en dyberegående analyse af de eksisterende registre for at finde frem til de personer, der bliver omfattet af Ankestyrelsens afgørelse, vil det ikke være muligt at finde frem til det præcise antal. Det vil på baggrund af registrene kun være muligt at give et skøn over, hvor mange personer, der omfattes.

 

Der kan således være andre årsager end Ankestyrelsens afgørelse til, at ægtefæller igen bliver registrerede som kontanthjælpsmodtagere.

 

Arbejdsdirektoratet har oplyst, at det endnu er for tidligt at skønne over antallet af omfattede personer, idet der er en tidsmæssig forskydning, der betyder, at kommunernes genvurdering af sagerne endnu ikke kan forventes at fremgå af registrene i fuldt omfang.

 

Det kan foreløbigt oplyses, at i marts måned var der ifølge registrene 32 personer, der igen modtager kontanthjælp efter at have mistet hjælpen på grund af 300 timers reglen, og som samtidigt var gift med en lønmodtager eller en dagpengemodtager uden supplerende kontanthjælp. Disse 32 personer kan således have fået hjælpen tilbage på grund af Ankestyrelsens afgørelse. Det kan dog ikke udelukkes, at der er andre grunde til, at nogle af dem igen modtager hjælp.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen