Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 12 (Alm. del), som Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 12 (alm. del) fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg:

 

”Vil ministeren kommentere, om hun er enig i arbejdsgiverens vurdering af, at ansvaret for, at firmaets knallerter sikkerhedsmæssigt lever op til kravene i dansk lovgivning påhviler de ansatte og ikke virksomheden?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Reglerne om arbejdsgivers ansvar efter arbejdsmiljølovgivningen henhører under Be­skæftigelsesministeriet. Jeg må derfor for en nærmere besvarelse af spørgsmålet hen­vise til dette ministerium.

 

Jeg kan dog oplyse, at rigsadvokaturen i Rigsadvokatmeddelelse nr. 8/2006 bl.a. har fastsat retningslinjer om behandlingen af sager om overtrædelse af arbejdsmiljølov­givningen samt om strafansvaret i disse sager. Mere generelt fremgår det af meddelel­sen, at arbejdsgiveren efter arbejdsmiljøloven er hovedansvarlig for virksomhedens arbejdsmiljø.

 

Det betyder bl.a., at arbejdsgiveren efter lovens kapitel 4 er ansvarlig for at planlægge og tilrettelægge arbejdet, således at det kan udføres lovligt og sikkerheds- og sund­hedsmæssigt fuldt forsvarligt, ligesom arbejdsgiveren gennem tilstrækkelig instruktion og effektivt tilsyn er ansvarlig for, at arbejdet også rent faktisk udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

 

Efter § 82 i arbejdsmiljøloven er der strafansvar for ejeren af en enkeltmandsvirksom­hed for såvel uagtsomme som forsætlige overtrædelser.

 

Ejeren af en enkeltmandsvirksomhed kan endvidere ifalde strafansvar efter bestem­melsen i arbejdsmiljølovens § 83, stk. 1, om objektivt individualansvar. Efter denne bestemmelse kan der pålægges bødeansvar for visse overtrædelser af loven, selv om overtrædelsen ikke kan tilregnes arbejdsgiveren som forsætlig eller uagtsom.

 

Ved lov nr. 300 af 19. april 2006 blev der indsat en ny bestemmelse i arbejdsmiljølo­vens § 83, stk. 3, som er en undtagelse til hovedreglen i § 83, stk. 1, om arbejdsgive­rens objektive individualansvar. Bestemmelsen indebærer, at arbejdsgiverens strafan­svar efter arbejdsmiljølovens § 83, stk. 1, ikke anvendes ved særligt opregnede over­trædelser af arbejdsmiljølovgivningen begået af virksomhedens ansatte. Det er dog i den forbindelse et krav, at arbejdsgiveren har opfyldt alle sine betingelser i henhold til arbejdsmiljølovens kapitel 4, og at den ansatte på trods heraf udfører arbejdet i strid med miljøarbejdslovgivningen.”

 

Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 8, hvoraf fremgår, at Nordsjællands Politi udstedte et bødeforlæg for overtrædelse af færdselsloven til indehaveren af firmaet Nordtrans ved som ejer af den knallert, som afdøde kørte på, at være ansvarlig for, at knallerten ikke var i lovlig stand.