Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. februar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 101 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 101:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Gitte Strandgaard vedrørende voksenmobning, jf. AMU alm. del – bilag 112”

 

 

Endeligt svar:

Jeg er meget optaget af det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. Det er vigtigt, at alle aktører på arbejdsmarkedet gør en særlig indsats for at forebygge dårligt psykisk arbejdsmiljø og sikrer, at der er gode rammer for det daglige arbejde.

 

Jeg er også meget optaget af, at arbejdsskadesikringen fungerer effektivt og retfærdigt, når skaden er sket.

 

I de seneste år har der været særlig fokus på psykiske sygdomme. Dette gælder også spørgsmålet om, i hvilket omfang psykiske sygdomme kan anerkendes som arbejdsskader. I den forbindelse er jeg tilfreds med, at Danmark – som et af meget få lande i verden – har optaget en psykisk sygdom på fortegnelsen over erhvervssygdomme.

 

Når en sygdom er optaget på fortegnelsen over erhvervssygdomme, kan sygdommen som udgangspunkt anerkendes som en erhvervssygdom, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt.

 

Af den danske fortegnelse over erhvervssygdomme fremgår det, at posttraumatisk belastningsreaktion kan anerkendes som en erhvervssygdom, hvis vedkommende har været udsat for traumatiske begivenheder eller situationer af kortere eller længere varighed af en exceptionelt truende eller katastrofeagtig karakter.

 

Hvis en sygdom ikke kan anerkendes efter fortegnelsen, kan sagen forelægges Erhvervssygdomsudvalget med henblik på en vurdering af, om sygdommen med overvejende sandsynlighed skyldes arbejdets særlige art.

 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at fortegnelsen over erhvervssygdomme opdateres løbende i takt med ny lægelig viden. Erhvervssygdomsudvalget forhandler mindst hvert andet år med Arbejdsskadestyrelsens direktør om en revision af fortegnelsen. Dette sker på baggrund af omfattende lægelige udredninger og drøftelser i Erhvervssygdomsudvalget.

 

Erhvervssygdomsudvalget har de seneste år drøftet psykiske sygdomme flere gange, og udvalget følger den seneste nye viden på området nøje. I Arbejdsskadestyrelsens redegørelse om Erhvervssygdomsudvalgets arbejde i 2007 til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg omtales nogle af de konkrete sager vedrørende mobning og chikane, som udvalget har drøftet i 2007.

 

Senest har udvalget i februar 2008 diskuteret en udredning om psykiske sygdomme. Udredningen viser, at der er nogen, men ikke tilstrækkelig dokumentation for en sammenhæng mellem stor psykisk arbejdsbelastning og udvikling af en depression. Derfor kan depression efter stor psykisk belastning på arbejdet ikke optages på fortegnelsen over erhvervssygdomme.

 

Men arbejdsskadesager vedrørende depression kan forelægges for Erhvervssygdomsudvalget. Dette gælder også sager vedrørende mobning og chikane. Ved en forelæggelse vil Erhvervssygdomsudvalget konkret vurdere, om hver enkelt sag skal indstilles til anerkendelse. Dette sker i en række tilfælde.

 

Spørgsmålet fra Arbejdsmarkedsudvalget tager udgangspunkt i en henvendelse fra en borger, der ikke har fået anerkendt sin sygdom som en erhvervssygdom i Arbejdsskadestyrelsen. Jeg kan som minister ikke gribe ind i behandlingen af konkrete sager. Men jeg har noteret mig, at borgeren har benyttet sin ret til at anke Arbejdsskadestyrelsens afgørelse til Ankestyrelsen og nu afventer svar.

 

Jeg vil gerne fremhæve, at jeg tillægger det høj prioritet, at der er fokus på såvel det forebyggende arbejde, på de løbende forbedringer af det psykiske arbejdsmiljø, samt på indsatsen, når det er gået galt.

 

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen