12. februar 2008

Ref.: 06-000142-16


 

 

 

LOVSEKRETARIATET

om indkaldelse af 1. og 2. stedfortræder ved orlov

 

 

 

 

 

 

Høgni Hoydal (TF) har i forbindelse med sin optagelse i Færøernes Landsstyre oplyst, at han ønsker at få meddelt orlov i henhold til Folketingets forretningsordens § 41, stk. 3. litra c (orlov uden vederlag). Høgni Hoydals orlov forventes at løbe frem til næste folketingsvalg, medmindre hans landsstyremedlemskab ophører forinden.

 

Det er samtidig blevet oplyst, at 1. stedfortræder på grund af barsel ikke ønsker at overtage det ledige mandat før september 2008, medens 2. stedfortræder har givet tilsagn om at indtræde fra første orlovsdag (19. februar 2008).

 

Der har så vidt vides ikke været fortilfælde, hvor en stedfortræder har meddelt, at vedkommende på et senere tidspunkt af en aktuel orlovsperiode ønsker at indtræde som midlertidigt medlem.

 

Det er normal praksis i Folketinget, at en stedfortræders udsagn om ikke at ville kunne overtage et midlertidigt medlemskab gælder for hele den aktuelle orlovsperiode. jf. her formandens sædvanlige gengivelse af indstillingen fra Udvalget til Valgs Prøvelse om, at 2. stedfortræder godkendes som midlertidigt medlem, da ”1. stedfortræder har meddelt, at han/hun ikke ønsker at indtræde under denne orlov”.

 

Imod at fastholde hidtidig praksis taler, at der må formodes at tale om en langvarig orlov, og at den kandidat vælgerne helst ser i Folketinget, udelukkes herfra i en måske flerårig periode, alene fordi hun var forhindret på grund af barsel i at være medlem i en afgrænset periode.

 

Havde det været praksis at give midlertidige medlemmer orlov, kunne situationen være løst på denne måde, men det har kun fundet sted i to tilfælde i hhvs.1966 og i 1978.

 

Et andet argument for at ændre praksis er, at Høgni Hoydal i givet fald vil kunne melde sig tilbage, i det øjeblik 1. stedfortræder er rede til at indtræde i Folketinget, for umiddelbart efter at anmode om fornyet orlov. I det tilfælde vil 1. stedfortræder skulle spørges på ny, om hun ønsker at indtræde, hvilket hun vil indvillige i.

 

Det indstilles derfor, at udvalget indstiller til Tinget, at 2. stedfortræder godkendes som midlertidigt medlem til og med den 8. september 2008. Udvalget vil derfor skulle mødes igen den 9. september 2008 (dagen for 1. behandling af forslag til finanslov for 2009) for at godkende 1. stedfortræder som midlertidigt medlem fra og med den 9. september 2008.