|
|
|
Dato: |
||
2007/4050-1038 |
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bidrag til supplerende samlenotat til brug for rådsmødet (retlige og indre anliggender) og møde i det blandede udvalg med deltagelse henholdsvis af Norge og Island og af Schweiz den 28. februar 2008
Nyt notat.
Resumé:
Formandskabets udkast til konklusioner om samarbejdet med USA om EU-landenes deltagelse i Visa Waiver Programmet (VWP) har til formål at understrege, at visumpolitikken er underlagt fællesskabskompetence, og at EU-landene skal have en fælles tilgang over for USA’s ønske om at forhandle individuelt med de enkelte medlemslande om betingelserne for visumfritagelse. Konklusionerne har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Nærhedsprincippet er ikke relevant for sagen. Regeringen kan tilslutte sig vedtagelsen af et sæt konklusioner med fælles retningslinjer for drøftelserne med USA om EU-landenes deltagelse i Visa Waiver Programmet (VWP).
1. Baggrund
USA har i sommeren 2007 vedtaget en lov om ændring af USA’s Visa Waiver Program (VWP), der omhandler visumfritagelse for statsborgere fra lande, der er omfattet af programmet. Med ændringerne i programmet fokuseres der for fremtiden mere på spørgsmål om sikkerhed end på bekæmpelse af ulovlig indvandring. I den forbindelse stiller USA nu nye krav for deltagelse i programmet med henblik på visumfri indrejse i USA.
På den baggrund har USA rettet henvendelse til en række EU-lande med udkast til et Memorandum of Understanding (MOU), som USA forventer, at det pågældende EU-land undertegner sammen med USA med henblik på at indlede et samarbejde om tilpasninger til de nye betingelser for deltagelse i VWP.
USA har udarbejdet to forskellige MOU’er: ét til de EU-lande, der endnu ikke er omfattet af VWP, hvilket i hovedsagen er de EU-lande, der indtrådte i EU den 1. maj 2004 og senere, og ét til de EU-lande, der allerede er omfattet af VWP, herunder Danmark.
Danmark har den 12. februar 2008 officielt modtaget udkast til MOU fra USA med anmodning om bemærkninger inden for de kommende 2-3 måneder.
Formandskabet har på den baggrund den 12. februar 2008 fremsat forslag til et sæt konklusioner med retningslinjer for en fælles EU-tilgang til USA’s udkast til MOU’er.
På rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 28. februar 2008 forventes konklusionerne vedtaget.
2. Formål og indhold
Formandskabets udkast til konklusioner om samarbejdet med USA om EU-landenes deltagelse i VWP har til formål at understrege, at visumpolitikken er underlagt fællesskabskompetence, og at EU-landene dermed skal have en fælles tilgang over for USA’s ønske om at forhandle individuelt med de enkelte medlemslande om betingelserne for visumfritagelse.
Konklusionerne fastslår princippet om solidaritet i forhold til alle EU-landenes deltagelse i VWP. Dette bør ske så hurtigt som muligt, og der bør sikres fuld gensidighed i forhold til visumfritagelse for alle borgere fra EU-landene.
Den nye lovgivning i USA vedrørende VWP har konsekvenser for både nuværende og kommende deltagere i VWP, og gennemførelsen af de nye regler forventes at have indflydelse på områder, der falder inden for fællesskabskompetencen, og som EU allerede har vedtaget interne regler om eller indgået aftaler med USA om, hvorfor medlemsstaterne ikke længere kan handle individuelt over for USA.
Gennemførelsen af den nye VWP lovgivning bør derfor ses som en sag af fælles interesse, og EU bør føre fælles drøftelser med USA i forhold til VWP og dets gennemførelse.
Kommissionen og de relevante rådsgrupper opfordres derfor til snarest at undersøge de forskellige elementer af den aktuelle gennemførelse af VWP lovgivningen med henblik på at etablere en sådan fælles EU-tilgang.
Medlemsstaterne opfordres derfor til at afholde sig fra at foretage handlinger, der kunne forhindre anvendelsen af en fælles tilgang.
Kommissionen og formandskabet opfordres til at fremlægge konklusionsteksten om en fælles tilgang på det kommende EU-USA Trojka møde den 13. marts 2008 i Slovenien.
3. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor
Da der er tale om konklusioner, er spørgsmålet om gældende dansk ret ikke relevant
4. Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen kan tilslutte sig vedtagelsen af et sæt konklusioner med fælles retningslinjer for drøftelserne med USA om EU-landenes deltagelse i Visa Waiver Programmet.
5. Generelle forventninger til andre landes holdning
Det forventes, at de øvrige medlemslande tilslutter sig vedtagelsen af konklusionerne.
6. Høring
Sagen har været i skriftlig høring i Specialudvalget vedrørende Asyl- og Indvandringssamarbejdet (SPAIS).
7. Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentet skal ikke høres om sagen.
8. Nærhedsprincippet
Da der er tale om rådskonklusioner, har nærhedsprincippet ikke relevans for sagen.
9. Statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser
Sagen har hverken statsfinansielle, samfundsøkonomiske, miljømæssige eller forbrugerbeskyttelsesmæssige konsekvenser for Danmark, da der er tale om konklusioner om fælles retningslinjer.
Â
10. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg eller Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik.