NOTAT

 

Dato:

18. august 2008

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære Sager

J.nr.:

2002/4112-1

Sagsbeh.:

TLN

Fil-navn:

IU 462 – 2. kv. 2008

 

 

 

Om meddelelse af humanitær opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 9 b, stk. 1, i 2. kvartal 2008.

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration kan efter fast praksis oplyse, at der i 2. kvartal 2008 blev meddelt humanitær opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 9 b, stk. 1, i 11 sager. Tilladelserne omfatter 16 personer.

 

Ved besvarelsen den 29. maj 2006 af spørgsmål nr. 117 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik tilkendegav Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, at udvalget fremover i forbindelse med de kvartalsvise oversigter til udvalget over meddelte humanitære opholdstilladelser ligeledes for hver enkelt sag ville få oplysning om, hvilken boligsituation den eller de pågældende har befundet sig i på det tidspunkt, hvor der blev givet humanitær opholdstilladelse.

 

Ved besvarelsen den 5. september 2006 af spørgsmål nr. 167 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik tilkendegav Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, at udvalget fremover med start fra 4. kvartal 2006 i forbindelse med de kvartalsvise oversigter til udvalget over meddelte humanitære opholdstilladelser ligeledes for hver enkelt sag ville få oplysning om, hvor længe de personer, som er indlogeret på et asylcenter, og som bliver meddelt humanitær opholdstilladelse, har haft ophold på et asylcenter, fra de er blevet meddelt afslag på asyl, og til de bliver meddelt humanitær opholdstilladelse. Der er således ikke oplyst om, hvor længe de personer, som er indlogeret på et asylcenter, og som bliver meddelt humanitær opholdstilladelse, før de har fået en afgørelse i deres asylsag, har haft ophold på et asylcenter.

 

Om de enkelte sager kan oplyses følgende:

 

Den 9. april 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en statsborger fra Burundi. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1055 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende lider af en fremskreden hiv-infektion, at hun er i behandling med antiviral medicin, og at hiv-infektionen uden denne behandling hurtigt vil progrediere til aids. Ministeriet lagde i den forbindelse vægt på, at det ikke med den fornødne sikkerhed kan lægges til grund, at hun kan få den nødvendige behandling i Burundi.

 

Den 14. april 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en statsborger fra Kosovo. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1704 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende har diagnosen depressiv enkeltepisode af svær grad med psykotiske symptomer og suicidal-risiko, og at hun er i antidepressiv og antipsykotisk medicinsk behandling. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at hun i Kosovo vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som hun har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at den månedlige udgift i Kosovo til den antidepressive og antipsykotiske medicin, som hun har behov for, vil beløbe sig til ca. 1.493 Dkr., og at hun på grund af et overgreb i 1999 i hjemlandet ikke har været i stand til at arbejde siden.

 

Den 15. april 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en statsborger fra Irak. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 42 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende har haft et uafbrudt langvarigt processuelt ophold i Danmark, idet den pågældende har opholdt sig her i landet – på et processuelt ophold – i cirka fem år og ti måneder. Det lange processuelle ophold skyldes bl.a., at Flygtningenævnet i marts 2004 hjemviste sagen til fornyet behandling i den daværende Udlændingestyrelse, idet styrelsen alene havde vurderet den pågældendes forhold i relation til Nordirak. Udlændingestyrelsen traf herefter fornyet afgørelse i sagen den 8. november 2007. Ministeriet lagde ved afgørelsen vægt på, at det uafbrudte processuelle ophold her i landet ikke skyldes den pågældendes egne forhold.

 

Den 15. april 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en statsborger fra Uganda. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 602 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende har diagnosen aids på baggrund af hiv og tuberkulose, og at hun er i medicinsk behandling med andenlinie antiviral medicin. Ministeriet lagde vægt på, at den medicinske behandling ikke er tilgængelig i Uganda.

 

Den 15. april 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en statsborger fra Burundi. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der var privat indkvarteret. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende har aids, og at hun er i medicinsk behandling med tre antivirale præparater og i behandling på Hvidovre Hospitals børneafdeling for hiv/aids. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke med den fornødne sikkerhed kan lægges til grund, at hun kan få den nødvendige behandling i Burundi.

 

Den 5. maj 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en kvinde og hendes datter, der begge er statsborgere fra Uganda. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 441 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger har en fremskreden hiv-sygdom, at hendes immunforsvar er ganske betydelig svækket, og at hun har en betydelig mængde virus i kroppen. Ministeriet lagde endvidere vægt på, at såfremt behandlingen ophører, må det forventes, at sygdommen forværres betragteligt indenfor kort tid. Ministeriet lagde desuden vægt på, at det ikke med sikkerhed kan lægges til grund, at den pågældende kan modtage den nødvendige behandling i Uganda.

 

Den 15. maj 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en somalisk statsborger. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1694 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende er i en pseudodement tilstand, der kan betegnes som psykotisk, og hun er i behandling med antipsykotisk og antidepressiv medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at den pågældende kan få den nødvendige behandling i Somalia.

 

Den 2. juni 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til statsborger fra Kosovo. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1666 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende lider af en psykose, at han har diagnosen depression af svær grad med stemningskongruente psykotiske symptomer, og at han er i antidepressiv og antipsykotisk medicinsk behandling. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at han i Kosovo vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som han har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at den månedlige udgift i Kosovo til den antidepressive og antipsykotiske medicin, som han har behov for, vil beløbe sig til ca. 2.978 Dkr., og at han formentlig ikke vil kunne opnå beskæftigelse i Kosovo på grund af sin meget alvorlige psykiske sygdom.

 

Den 2. juni 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar samt parrets barn, der er henholdsvis statsløs palæstinenser fra Syrien og ukrainske statsborgere. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 2238 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger, der er ukrainsk statsborger, lider af depression med psykotiske symptomer, at hun lider af en basal psykotisk lidelse, og at hun er i behandling med antipsykotisk og antidepressiv medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at hun vil kunne modtage den fornødne behandling i Ukraine.

 

Den 3. juni 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en statsborger fra Irak. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 442 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende lider af en kompleks type PTSD, at hun er i behandling med antidepressiv og antipsykotisk medicin, at hun har forsøgt at begå selvmord flere gange, samt at der er en aktuel og overhængende risiko for, at hun begår selvmord i affekt. Ministeriet lagde desuden vægt på, at den pågældendes herboende familie har en beskyttende indflydelse på den pågældendes selvmordsrisiko, og at hun ikke har noget familie eller socialt netværk i øvrigt i Irak. Endelig lagde ministeriet vægt på, at den pågældende ikke kan modtage den nødvendige behandling i Irak.

 

Den 11. juni 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar og deres barn, der alle er statsborgere fra Kosovo. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1664 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger lider af en paranoid psykose, og PTSD, og at hun er i behandling med antipsykotisk og antidepressiv medicin. Ministeriet lagde endvidere vægt på, at den månedlige udgift i Kosovo til den antipsykotiske og antidepressive medicin, som den kvindelige ansøger har behov for, vil beløbe sig til ca. 4.408 Dkr., og at det ikke kan lægges til grund, at de pågældende i Kosovo vil kunne afholde udgifterne til denne medicinske behandling.