NOTAT

 

Dato:

9. maj 2008

Kontor:

Visum, Udsendelser og Humanitære Sager

J.nr.:

2002/4112-1

Sagsbeh.:

TLN

Fil-navn:

IU 462 – 1. kv. 2008

 

 

 

Om meddelelse af humanitær opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 9 b, stk. 1, i 1. kvartal 2008.

Ved besvarelsen den 4. marts 1993 af spørgsmål nr. S 462 fra medlem af Folketinget Henning Grove tilkendegav Indenrigsministeriet, at Folketingets Retsudvalg (nu Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik) indtil videre i hvert kvartal ville modtage en oversigt over meddelte humanitære opholdstilladelser.

 

Ved besvarelsen den 29. maj 2006 af spørgsmål nr. 117 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik tilkendegav Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, at udvalget fremover i forbindelse med de kvartalsvise oversigter til udvalget over meddelte humanitære opholdstilladelser ligeledes for hver enkelt sag ville få oplysning om, hvilken boligsituation den eller de pågældende har befundet sig i på det tidspunkt, hvor der blev givet humanitær opholdstilladelse.

 

Ved besvarelsen den 5. september 2006 af spørgsmål nr. 167 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik tilkendegav Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, at udvalget fremover med start fra 4. kvartal 2006 i forbindelse med de kvartalsvise oversigter til udvalget over meddelte humanitære opholdstilladelser ligeledes for hver enkelt sag ville få oplysning om, hvor længe de personer, som er indlogeret på et asylcenter, og som bliver meddelt humanitær opholdstilladelse, har haft ophold på et asylcenter, fra de er blevet meddelt afslag på asyl, og til de bliver meddelt humanitær opholdstilladelse. Der er således ikke oplyst om, hvor længe de personer, som er indlogeret på et asylcenter, og som bliver meddelt humanitær opholdstilladelse, før de har fået en afgørelse i deres asylsag, har haft ophold på et asylcenter.

 

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration kan i den anledning oplyse, at der i 1. kvartal 2008 blev meddelt humanitær opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 9 b, stk. 1, i 15 sager. Tilladelserne omfatter 41 personer.

 

Om de enkelte sager kan oplyses følgende:

 

Den 2. januar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et irakisk ægtepar samt parrets tre børn. Familien var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1786 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger lider af posttraumatisk stressforstyrrelse med depression i svær grad og med paranoid psykose, og at hun er i medicinsk behandling. Ministeriet lagde i den forbindelse vægt på, at det ikke ifølge de for ministeriet foreliggende baggrundsoplysninger om sundhedssystemet i Irak kan lægges til grund, at den pågældende vil kunne modtage den nødvendige behandling for sin psykiske sygdom i Irak.

 

Den 9. januar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en serbisk statsborger fra Kosovoprovinsen. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1427 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende havde diagnosen depressiv enkeltepisode af svær grad med psykotiske symptomer, og at han er i antidepressiv og antipsykotisk medicinsk behandling. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at han i Kosovoprovinsen vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som han har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at den månedlige udgift i Kosovoprovinsen til den antidepressive og antipsykotiske medicin, som han har behov for, vil beløbe sig til ca. 4.114 Dkr., og at han på grund af sit fysiske handicap (har fået et ben amputeret i 1998) ikke med tilstrækkelig sikkerhed har mulighed for at afholde omkostningerne forbundet med behandlingen i privat regi.

 

Den 11. januar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar samt parrets fire børn, som er serbiske statsborgere fra Kosovoprovinsen. Familien var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1425 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger er psykotisk og er i medicinsk behandling med antipsykotisk medicin. Ministeriet lagde vægt på, det antipsykotiske præparat, som den kvindelige ansøger er i behandling med, ikke på tidspunktet for tilladelsens meddelelse var tilgængeligt i Kosovoprovinsen i Serbien.

 

Den 14. januar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en serbisk statsborger fra Kosovoprovinsen. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1446 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende lider af skizofreni, og er i behandling med antipsykotisk og beroligende medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at den pågældende i Kosovoprovinsen vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som hun har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at den pågældende efter det oplyste alene har haft to års skolegang og har arbejdet som hjemmesyerske, og at den månedlige udgift i Kosovoprovinsen til den beroligende og antipsykotiske medicin, som den pågældende har behov for, vil beløbe sig til ca. 4.016 Dkr.

 

Den 15. januar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar samt parrets to børn der er statsborgere fra Bosnien-Hercegovina. De pågældende fik afslag på ansøgningen om asyl i Danmark den 8. februar 2008, efter meddelelsen af humanitær opholdstilladelse. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den mandlige ansøger lider af PTSD og anden ikke organisk psykose, og at han er i antipsykotisk medicinsk behandling. Ministeriet lagde vægt på, at det er uafklaret, hvorvidt den mandlige ansøger vil kunne modtage den fornødne behandling i Bosnien-Hercegovina.

 

Den 1. februar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en serbisk statsborger fra Kosovoprovinsen. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 45 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den pågældende var diagnosticeret med diagnosen paranoid psykose og PTSD, og er i behandling med antipsykotisk og antidepressiv medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at den pågældende i Kosovoprovinsen vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som han har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at den pågældende efter det oplyste alene har haft otte års skolegang og aldrig har arbejdet i hjemlandet, og at den månedlige udgift i Kosovoprovinsen til den antipsykotiske og antidepressive medicin, som den pågældende har behov for, vil beløbe sig til ca. 1.909 Dkr.

 

Den 5. februar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar samt parrets tre børn, der er serbiske statsborgere fra Kosovoprovinsen. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1735 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger var diagnosticeret med paranoid psykose, og at hun er i behandling med antipsykotisk medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at de pågældende i Kosovoprovinsen vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som den kvindelige ansøger har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at den månedlige udgift i Kosovoprovinsen til den antipsykotiske medicin, som den kvindelige ansøger har behov for, vil beløbe sig til ca. 3.818 Dkr., og at der desuden var medicin, som den kvindelige ansøger er i behandling med, der ikke er tilgængeligt i Kosovoprovinsen.

 

Den 11. februar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar samt parrets tre børn der er statsborgere fra Bosnien-Hercegovina. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 224 dage, siden de fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den mandlige ansøger lider af PTSD og paranoid psykose, og at han er i antipsykotisk medicinsk behandling. Ministeriet lagde vægt på, at det er uafklaret, hvorvidt den mandlige ansøger vil kunne modtage den fornødne behandling i Bosnien-Hercegovina.

 

Den 11. februar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar samt parrets tre børn, der er serbiske statsborgere fra Kosovoprovinsen. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1539 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger er svært psykotisk med vrangforestillinger, at hun lider af hallucinationer på syn og hørelse, og at hun er i behandling med antipsykotisk, antidepressiv og angstdæmpende medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at de pågældende i Kosovoprovinsen vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som den kvindelige ansøger har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at det alene var den mandlige ansøger, der har gået i skole og haft arbejde i hjemlandet, og at den månedlige udgift i Kosovoprovinsen til den antipsykotiske, antidepressive og angstdæmpende medicin, som den kvindelige ansøger har behov for, vil beløbe sig til ca. 6.261 Dkr.

 

Den 12. februar 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar, der er serbiske statsborgere fra Kosovoprovinsen. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1544 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger lider af en kronisk paranoid psykose, og at hun er i behandling med antipsykotisk medicin. Ministeriet lagde vægt på, at det ikke kunne lægges til grund, at den kvindelige ansøger kunne få den nødvendige medicin i Kosovoprovinsen.

 

Den 11. marts 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til et ægtepar og deres tre børn, der er statsborgere fra Kosovo. De pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afviste asylansøgere, der boede på et asylcenter. De pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 1842 dage, siden de pågældende fik afslag på asyl. Tilladelsen blev givet under henvisning til, at den kvindelige ansøger lider af en paranoid psykose, og PTSD, og at hun er i behandling med antipsykotisk og antidepressiv medicin. Ministeriet lagde endvidere vægt på, at det ikke kan lægges til grund, at de pågældende i Kosovoprovinsen vil kunne afholde udgifterne til den medicinske behandling, som den kvindelige ansøger har behov for. Ministeriet lagde i den forbindelse til grund, at det alene er den mandlige ansøger, der har gået i skole og haft arbejde i hjemlandet, og at den månedlige udgift i Kosovoprovinsen til den antipsykotiske, antidepressive og angstdæmpende medicin, som den kvindelige ansøger har behov for, vil beløbe sig til ca. 5.859 Dkr.

 

Den 14. marts 2008 gav ministeriet opholdstilladelse til en afghansk statsborger. Den pågældende var på tidspunktet for den meddelte opholdstilladelse afvist asylansøger, der boede på et asylcenter. Den pågældende havde ifølge et træk fra Udlændingeregistret boet på et asylcenter i 122 dage, siden den pågældende fik afslag på asyl. Ministeriet lagde vægt på, at den pågældende er enlig kvinde uden mandlige familiemedlemmer eller socialt netværk i Afghanistan, og den pågældende blev således på grund af meget vanskelige levevilkår for enlige kvinder i Afghanistan meddelt humanitær opholdstilladelse.