Udenrigsudvalget 2007-08 (2. samling)
URU Alm.del Bilag 94
Offentligt
543161_0001.png
543161_0002.png
543161_0003.png

NOTITS

Til:Fra:UdenrigsudvalgetUdenrigsministerietJ.nr.: 73. C.22-3.WAS.Dato: 7. april 2008
Emne: Verdensbankens forårsmøde i Washingtonden 13. april 2008.Drøftelserne på udviklingskomitéens møde den 13. april 2008 vil være koncentreret om to ho-vedemner:Indsatsen for at nå 2015-Målene, især i Afrika.Verdensbankens indsats i skrøbelige stater.Islands udenrigsminister taler i udviklingskomiteen på de nordiske og baltiske landes vegne. Idet nordisk-baltiske indlæg vil bl.a. blive lagt vægt på betydningen af handel og fremme af kvin-ders økonomiske muligheder for fremskridt mod 2015-Målene samt på bæredygtig energi ogklimaforandringer som en central del af udviklingsdagsordenen. Klimaforandringer, som ikke erpå mødets dagsorden, vil blive drøftet i en udviklings- og finansministerkreds forud for mødet.Verdensbanken har sammen med COP-værterne Indonesien, Polen og Danmark indbudt tilmødet, hvis hovedemne er klima i en udviklingskontekst, med særligt fokus på klimatilpasning.

Indsatsen for at nå 2015-Målene

Drøftelsen af indsatsen for at nå 2015-Målene vil især tage udgangspunkt i Verdensbankens ogIMF’s globale monitoreringsrapport (GMR), der årligt gør status over udviklingslandenes, do-norernes og de multilaterale udviklingsbankers politikker og indsatser i bestræbelserne på at nå2015-Målene. I dette års rapport er der herudover særlig fokus på miljø, herunder klimaforan-dringer. Rapportens hovedbudskaber er:Der er sket betydelige fremskridt mod 2015-Målene, men disse er fortsat ulige fordelt. Øst-asien har allerede nået mål 1 (MDG1) om halvering af den ekstreme fattigdom, mens AfrikaSyd for Sahara halter langt bagud.Halvvejs mod 2015 viser den nuværende tendens, at flertallet af udviklingslandene ikke vilkunne opnå samtlige 2015-Mål med den nuværende indsats. 2015-Målene anses dog fortsatsom opnåelige, hvis indsatsen accelereres både fra udviklingslandene selv og fra donorerne.Den økonomiske vækst i Afrika syd for Sahara og i Sydasien har siden 2000 været højereend på noget tidspunkt siden 1960. Globalt forventes målet om halvering af fattigdommennået, men ikke i Afrika. Der er gjort gode fremskridt inden for uddannelse, men mange lan-de i Afrika syd for Sahara er fortsat bagefter. Rapporten anser det for afgørende, at kvalitet iindsatsen sikres, hvis 2015-Målene inden for uddannelse og sundhed skal nås.
Udviklingslandene skal styrke deres nationale fattigdomsstrategier, så de bliver mere resul-tatorienterede og bedre tilpasset den nationale planlægning og budgetter, og så landene bli-ver bedre i stand til effektivt at udnytte øget bistand.Den officielle udviklingsbistand (ODA) nåede et højdepunkt på 106,7 mia. USD i 2005,svarende til 0,33 pct. af donorernes GNI. En væsentlig del af stigningen skyldtes gældslettel-se til Irak og Nigeria. Der skete et mindre fald i ODA i 2006 og et fald på 8,4 pct. i 2007.Der udtrykkes bekymring for, at donorernes tilsagn om stigning i bistanden på 50 mia. USDom året frem mod 2010 ikke nås.På Verdensbankens hjemmeside findes adgang til Verdensbankens atlas om 2015-Målene på:http://devdata.worldbank.org/atlas-mdg/.

Miljø

Rapporten understreger den stærke sammenhæng mellem udvikling og miljømæssig bæredyg-tighed. Sikring af miljømæssig bæredygtighed er grundlæggende for opnåelse af de øvrige 2015-Mål og dermed sikring af langsigtet vækst. Rapporten påpeger specifikke bånd mellem ”miljø-målet” (MDG7) og de øvrige 2015-Mål, inklusive forslag til policy tiltag, der er nødvendige.Rapporten konstaterer, at naturressourcer udgør en betydelig andel af udviklingslandenes rig-dom/værdier. Imidlertid har manglende værdiansættelse af en række naturressourcer kombine-ret med utilstrækkelig regulering af udnyttelsen af disse ressourcer vidtrækkende konsekvenser.Ikke kun for lande med mange naturressourcer, men globalt i form af bl.a. ubæredygtig udnyt-telse, faldende biodiversitet, stigende forurening og på sigt faldende vækst.Det påpeges, at monitorering af miljømæssig bæredygtighed i høj grad er et spørgsmål om mo-nitorering af landenes kapacitet til at forvalte deres naturressourcer.Rapporten ser herudover nærmere på tre globale miljøproblemer: 1. klimaforandringer; 2. fiske-ri; 3. biodiversitet. Der fokuseres især på klimaforandringer med en grundig gennemgang af(kendte) årsager, scenarier og konsekvenser for landbrug, sundhed, vækst m.m.Når det gælder 2015-Målene er nogle af hovedkonklusionerne:Der er på globalt niveau gjort gode fremskridt inden for vand og sanitet, hvor andelen afbefolkningen, der har fået adgang til forbedrede vandressourcer, er steget. Over 1 milliardmennesker savner dog fortsat adgang til rent drikkevand. Alle regioner undtagen Afrika sydfor Sahara er ”on track”. I visse lande i Afrika syd for Sahara er der dog gjort gode frem-skridt, og Malawi og Namibia har allerede nået 2015-Målet.CO2-udledningen er global set faldet siden 1990 takket været særligt fald i Euro-pa/Centralasien. Heroverfor står stærke stigninger i bl.a. Sydasien. Erkendelsen af afskov-ningens konsekvenser for CO2-tallene understreges kraftigt i rapporten. Mellem 1990 og
- 2-
2005 blev det globale skovdække reduceret med 3%, hvor henholdsvis Latinamerika miste-de 7% og Afrika syd for Sahara 9% af deres skovarealer.

Verdensbankens indsats i skrøbelige stater

På årsmødet oktober 2007 præsenterede præsident Zoellick sit bud på, hvad der burde væreBankens strategiske prioriteter i det fremtidige arbejde. Skrøbelige stater blev identificeret somet ud af seks prioritetsområder, og i arbejdet med formulering af en ny, overordnet strategi forBanken lægges der op til at videreudvikle og konsolidere det fokus, som Banken har haft påområdet i de senere år. Dette vil bl.a. indebære en yderligere styrkelse af tilstedeværelsen på lan-deniveau, en styrkelse af Bankens evne til at yde finansiering på fleksible vilkår samt en fortsatudnyttelse af Bankens kapacitet inden for forskning og politikudvikling. Bestræbelserne på atetablere rammerne for et tættere samarbejde med FN-systemet fortsætter, og som noget nyt vilBanken lægge mere vægt på samarbejdet med nye donorer i skrøbelige stater. Herudover læggerBanken op til større fokus på den private sektor.Under Verdensbankens forårsmøde i Washington vil der fra dansk side særligt blive fokuseretpå klimaspørgsmål og på den danske indsats for at fremme 2015-Mål nr. 3 (MDG3) om kvin-ders rettigheder og muligheder. I forbindelse med indsatsen for MDG3 vil der blive overdrageten fakkel til Verdensbankens præsident Zoellick, der vil forpligte Verdensbanken til at øge ind-satsen for ligestilling.
Udenrigsministeriet
- 3-