Udenrigsministeriet

 

Monitorering i WFP og FAO af fødevaresikkerhed, den 25. juni 2008

 

Følgende er en kort beskrivelse af overvågningsmekanismer, i FAO og WFP, til monitorering af fødevareproduktion og fødevaresikkerhed. De bruges alle i forbindelse med den nuværende globale fødevarekrise.

 

WFP overvåger jævnligt 80 lande, som er fokus for organisationens fødevarebistand. De enkelte lande overvåges to til tre gange årligt alt efter klima, landbrug og høstsæson. Alt efter landets socioøkonomiske og landbrugsmæssige forhold, kan der fra tid til anden være fokus på emner som ernæring, alderssammensætning m.v. Overvågningningen foretages af eksperthold gennem WFP’s landekontorer i de enkelte lande. Danmark gav i 2006 et bidrag på én mio. kroner til styrkelse af WFP’s overvågningsmekanisme.

 

I forbindelse med den nuværende fødevaresituation, blev der sammensat en WFP taskforce i april måned. Samtidig blev overvågningen intensiveret i en række kritiske lande. De herved indsamlede oplysninger analyseres af WFP’s task force i Rom. Nedenstående diagram belyser hvorledes informationerne anvendes i forhold til den enkelte krise.

 

 

WFP’s ”Vulnerability Analysis and Mapping” (VAM), som udføres i partnerskab med bl.a. UNICEF, FAO og WHO, er et redskab, hvormed forskellige landes sårbarhed kortlægges. Det er nyttigt til at udpege de mest sårbare lande, som f.eks. også er mest udsatte for de stigende fødevarepriser og derigennem designe WFP’s programmer. VAM bruger en række forskellige teknologiske og analytiske metoder, heriblandt satellitbilleder, monitorering af fødevarepriser på lokale markeder, meningsmålinger og lignende. VAM er et netværk bestående af mere end 120 eksperter og specialister, som er udstationeret i mere end 50 lande verden over. VAM er nyttigt i forbindelse med vurdering af de stigende fødevareprisers betydning og hvem der rammes hårdest. Som resultat af fødevarekrisen er WFP netop i gang med at optrappe analysekapaciteten på dette område; de såkaldte ”Food Security Monitoring Systems” bliver harmoniseret for at tage hensyn til prisernes indvirkning og erfaring fra handelsmonitorering fra Sydafrika bruges til at udvikle sådanne systemer mere bredt i Afrika.

 

Dybdegående information om VAM kan findes på: http://www.wfp.org/operations/VAM/index.asp?section=5&sub_section=4

 

Global Information and Early Warning System (GIEWS), som er en monitoreringsenhed under FAO, holder løbende verdens fødevaresituation under opsyn, afrapporterer herom og leverer information om begyndende fødevarekriser. Det er den førende informationskilde om fødevareproduktion og fødevaresikkerhed. GIEWS er meget bred og rapporterer så vidt muligt om alle forhold, der kan tænkes at påvirke fødevareproduktionen og fødevaresikkerheden. I dag er GIEWS et netværk bestående af bl.a. 115 regeringer, 61 NGO’er og adskillige handels-, forsknings og medieorganisationer.

 

Dybdegående information om GIEWS kan findes på: http://www.fao.org/giews/english/index.htm

 

Derudover samarbejder FAO og WFP om monitorering af lande, der er særligt hårdt ramt af en fødevarekrise; de såkaldte ”Crop and Food Supply Assessment Missions” (CFSAMs). Disse hører også under GIEWS-regi. Formålet hermed er at levere rettidig og pålidelig information om det pågældende berørte, sårbare land, således den rette indsats kan igangsættes af relevante aktører. GIEWS foretager op til 15 CFSAMs hvert år.

 

De enkelte CFSAMs rapporter kan findes på: http://www.fao.org/giews/english/alert/index.htm

 

 

 

Udenrigsministeriet