UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den 18. juni 2008

 

 

Udenrigsudvalgets spørgsmål nr. 57 (URU alm. del) af 29. januar 2008.

 

 

 

Spørgsmål 57:

”Udvalget udbeder sig ministrenes kommentar til henvendelsen af 20. januar 2008 fra Ernst Flemming Hyllested vedrørende forholdet mellem Danmark og Den Demokratiske Republik Congo (DRC), jf. URU alm. del – bilag 41.”

 

Svar:

Danmark har et omfattende bistandssamarbejde med landene i Afrika syd for Sahara. Samarbejdet koncentrerer sig især om programsamarbejdslande, som udvælges efter kriterier, der er fastsat af Folketingets Udenrigsudvalg. De danske ambassader i regionen er fortrinsvis placeret i programsamarbejdslandene. Den nyeste ambassade er placeret i Bamako, Mali, som blev identificeret som et nyt programsamarbejdsland efter en nøje vurdering af en række potentielle kandidatlande. Der er ikke for nuværende planer om udvidelse af kredsen af programsamarbejdslande. Dansk bistand til DRC ydes derfor i form af støtte til internationale eller regionale organisationers indsatser i landet, som eksempelvis støtten til et program i regi af Verdensbanken om afvæbning, demobilisering og reintegration af væbnede oprørere i DRC og De Store Søers område. Gennem Danmarks medlemskab af EU og betalinger til Den Europæiske Udviklingsfond bidrages der til fællesskabsbistanden til Den Demokratiske Republik Congo. I 2006 ydede fællesskabet en bistand på 240,64 mio. euro i forpligtelser og 177,04 mio. euro i betalinger. For perioden 2008-2013 er der som udgangspunkt programmeret en bistand på 561 mio. euro.

 

 

Med hensyn til spørgsmål om Danmarks repræsentation i DRC, er Udenrigsministeriet tilfreds med samarbejdet med fru de Sousa, idet man samtidig arbejder for at etablere en aftale med DRC om en mere permanent løsning.