Dagsorden for møde med NGO Forum den 29. april 2008
1) Velkomst og præsentation af NGO-forum (15 min) / ved Gitte Seeberg og Henrik Stubkjær
Præsentationsrunde og kort præsentation af NGO-forum’s rolle fremover.
2) Civilsamfundsstrategien (30 min) / kort introduktion ved Erik Vithner, Projektrådgivningen (bilag; Opdatering af Civilsamfundsstrategien – det mener NGO-forum).
Opdateringsprocessen har været en tilfredsstillende, åben og inkluderende proces. Den har samtidig demonstreret stor bredde og folkelig forankring i det deltagende danske civilsamfund. I skrivende stund kender vi ikke det endelige udspil og vi ser frem til den officielle høringsfase. Vi er særdeles tilfredse med den forventede understregning af, at et stærkt, mangfoldigt og deltagende civilsamfund - i sig selv - er et mål for udvikling, udover at være et middel i de komplekse udviklingsprocesser. Vi ser i høj grad frem til at Danmark generelt, og de danske bistandsambassader i særdeleshed, får en stærkere rolle i det henseende. Vi forventer derudover en strategi der, med fast afsæt i den hidtidige grundidé, tager højde for udviklingen i konteksten og de internationale trends, giver nye rammer om arbejdet i skrøbelige situationer, har større fokus på samarbejde og netværksdannelse med og i Syd, forbedrer bevillingsstruktur for, og monitorering af, støtte via danske organisationer og ambassaderne, klargør vore roller som danske organisationer og styrker de langsigtede indsatser.
2A) Ulandsoplysning (30 min) / kort introduktion ved Vibeke Vinther, Mellemfolkeligt Samvirke (bilag; NGO-forum notat om u-landsoplysning).
I en tid hvor alle taler om globalisering, har den danske regering valgt at skære ned på u-landsoplysningen, altså de midler, der skal sikre at danskerne på kompetent og veluddannet vis, kan deltage i de globale diskussioner om handel, klima, flygtninge – og ikke mindst bekæmpelse af fattigdom. Parallelt med nedskæringerne indfører man også et aktørforbud i forbindelse med muligheder for søgning af den eksisterende pulje på ulandsoplysning. Aktørforbuddet betyder, at de projektbærende organisationer - altså den del af det danske civil-samfundet, der ved mest om u-landsforhold - ikke længere kan søge Danidas oplysningsbevilling. Både nedskæringerne på bevillingerne og aktør-forbuddet er uhensigtsmæssigt, hvis vi i fremtiden vil stimulere den folkelige debat om globale forhold. NGO-forum foreslår, at oplysningsbevillingen hæves til 50 millioner kroner, at der arbejdes for at stimulere nye og innovative oplysningstiltag på området – og at rammen for NGOernes forbrug af max. 2 procent af projektbevillingerne gøres mere fleksibel.
                                                                                                                             Â
2B) Svage og skrøbelige stater og situationer (45 min) / kort introduktion ved Uffe Torm, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, (bilag; NGO-forum notat om svage og skrøbelige stater og situationer).
På Udenrigsudvalgets møde med NGO Forum 18. september 2007 blev det besluttet, at NGO Forum skulle udarbejde et forslag til, hvordan danske NGO’er kan yde en indsats i svage og skrøbelige stater. I det fremsendte notat gives der en operationel definition på svage og skrøbelige stater og situationer, og der redegøres for NGO’ernes kompararative fordele i sådanne situationer, mulige indsatsområder, de særlige udfordringer i svage stater, og der opstilles nogle kriterier for indsatser i svage stater. Endvidere er der udarbejdet tre landeeksempler (Zimbabwe, Burma og Sudan), der belyser arbejdsvilkårene for NGO’er i forskellige typer af svage stater/skrøbelige situationer.
3) Paris Deklarationen (15 min) / kort introduktion ved Vagn Berthelsen. IBIS (bilag; Paris Deklarationen notat).
Civilsamfundet var ikke til stede i Paris, men vil være stærkt repræsenteret til opfølgningskonferencen i Accra. ’Demokratisk ejerskab’ er et centralt emne, fordi effektiv bistand kræver et bredere og mere seriøst ejerskab i modtagerlandene med en stærk rolle som vagthund for civilsamfundet. Danmarks officielle bistand er i denne sammenhæng blevet evalueret og der anbefales en række tiltag for at forstærke Danmarks indsats. Danmark ligger relativt dårligt end de donorer vi normalt sammenligner os med. DANIDA og IBIS/Alliance 2015 afholder den 13. maj en større konference i København om Paris Deklarationen med deltagelse fra europæiske bilaterale donorer og civilsamfund.
4) Afrika Kommissionen (10 min) / kort introduktion ved Henrik Stubkjær, Folkekirkens Nødhjælp.
NGO-forum er tilfredse med, at Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp har fået et sæde i Afrika Kommissionen. Vi har særligt tre temaer som vi vil forfølge i processen: 1) indsatsen indenfor landbruget skal øges og forbedres. 2) unges adgang til uddannelse og job skal forbedres; og 3) indsatsen overfor kvinder skal forbedres. NGO-forums medlemmer planlægger at arrangere en ungdomskonference i november i Etiopien i sammenhæng med Afrika Ko0mmissionens andet møde. Ligeledes vil vi tage initiativ til et ungdomspanel i København i foråret 2009 i forbindelse med det afsluttende møde i kommissionen. Målet med ungdomskonferencen og ungdomspanelet er at udarbejde konkrete forslag og kommentarer til Afrika Kommissionens endelige rapport.
5) Klima, miljø og udvikling i udviklingslande (10 min) / kort introduktion ved, Elisabeth Kiørboe, WWF.
Den store politiske og mediemæssige opmærksomhed på de menneskeskabte klimaforandringer op til 2009 Topmødet i København er vigtig og nødvendig, hvis der skal opnås reelle og gennemgribende resultater på Topmødet. Men der er opstået en tendens til at klimadebatten helt overskygger den brede miljødebat og det er et farligt spor at gå ad, ikke mindst indenfor ulandsbistanden. Klimaforandringerne er ikke direkte skyld i ulovlig tømmerhugst, overfiskeri, udpint landbrugsjord, forurenede drikkevandkilder, uhensigtsmæssige affaldshåndtering og i ulandenes eksisterende fattigdom. Men klimaforandringer kan forværre situationen visse steder på kloden og det perspektiv skal indtænkes i vores udviklings- og miljøpolitik /arbejde. Det er dog den brede udviklings- og miljødebat, som skal skabe bæredygtige resultater for fattigdomsbekæmpelsen i udviklingslandene og det fokus må vi sørge for at bibeholde.
6) Kvinder og ligestilling (10 min) / kort introduktion ved Henrik Stubkjær, Folkekirkens Nødhjælp.
I forbindelse med udviklingsministerens MDG3 kampagne (Fremme ligestilling og styrke kvinders rettigheder), var både danske organisationer og deres partnere rigt repræsenteret på konferencerne den 16. og 17. april. Ligeledes havde vi en del af vore afrikanske partnere repræsenteret. I MDG3 Champion Network er vi repræsenteret ved Henrik Stubkjær. Vi har fem pointer, som vi finder det vigtigt at kampagnen drøfter: 1) Kvinders lige adgang til jord og landbrugsproduktion; 2) Ligeret handler om meget mere end økonomiske rettigheder - der skal ske en ændring i folks "Mind-set". Dvs. indsatsen skal være langsigtet og i høj grad rettet mod civilsamfundet; 3) Ligestillingsspørgsmålet handler om en indsats overfor både kvinder og mænd. Erfaringer viser, at hvor der er enighed på tværs af kønnene, sker der bæredygtige ændringer; 4) Vi står med et fælles problem - og vi må begynde med os selv - kvinders repræsentation i organisationer, i den politiske beslutningsproces, og i vores erhvervsliv; 5) Vi må finde nye veje i et samarbejde mellem stat, privat sektor og civilsamfundene, hvis vi skal nå Millennium mål nr. 3. Fra civilsamfundets side vil indsatsen blive koordineret via Kønsnet og Henrik Stubkjær
7) Status på handelsområdet og de stigende fødevarepriser (10 min) / kort introduktion ved Morten Emil Hansen, Folkekirkens Nødhjælp.
De kuldsejlede WTO forhandlinger har efter lang tids stilstand fået puset nyt liv i forhandlingsprocessen efter at det i februar lykkedes chefforhandlerne at offentliggøre nye forhandlingsudspil på hhv. landbrug og industrivarer. I skrivende stund vurderes chancerne for en aftale for moderate. I EU kæder man forhandlingerne på landbrug, industrivarer og serviceydelser tæt sammen og er ikke parat til indgå aftaler på landbrugsområdet uden modydelser på industrivarer og serviceydelser. Ikke megen nytænkning fra denne kant. USA er ligeledes kritisk, men samtidig meget passiv i forhandlingerne pga. det amerikanske præsidentvalg og forhandlingerne om den amerikanske ’farm bill’, som pt. er en hovedprioritet for de amerikanske landmænd. Skulle det på trods af alle disse udfordringerne lykkedes at indgå en aftale, vil der blive afholdt en Ministerkonference i Geneve. Samtidig spiller de stigende fødevarepriser kraftigt ind og øger behovet for en global handelsaftale.
8) Afslutning (5 min) ved Gitte Seeberg