Bemærkninger om den nuværende reform.
Den nuværende reform, er i bund og grund en samfundsfags reform, der har medført en mindre tilbage gang i naturvidenskabelige fag som kemi og fysik, mens fagene tysk A og fransk A er blevet drastisk beskåret – de er forsvundet fra mange gymnasier.
Dette kan let tjekkes idet de fleste gymnasier har fordoblet antallet af ansatte med samfundsfag.
Ovenstående har medført at mange videregående uddannelser som fx geologi, nu frygter ikke at kunne få nok kvalificerede kandidater - for få elever kommer nu ud med fag, der er direkte kvalificerende til en videregående uddannelse.
Anbefalinger til hurtige ændringer af gymnasiereformen:
1.
Elevernes valg til gymnasiet bør markant forenkles (nogle gymnasier udbyder helt op til 14 forskellige studieretninger). Der bør kun være 2-3 valg. Dette kan gøres ved at lave 2-3 indgange til gymnasiet, hvor studieretnings fag (fx matematik, …) begrænses kraftigt i timetal i grundforløbet. Dette gør at eleverne har en reel mulighed for at skifte studieretning efter grundforløbet.
2.
AT bør ændres til at være et samarbejde mellem mindst to fag – og ikke som nu et tvangsægteskab mellem tre kunstigt skabte fakulteter i gymnasiet. Samarbejde mellem beslægtede fag skal fremmes og ikke forbydes som nu.
AT bør fjernes fra 1.g – dette kan gøres ved at lade NV og AS tælle som AT forløb.
AT eksamen bør tælle som en enkelt karakter og bør tage udgangspunkt i et forsvar af et produkt (afh. af de indgående fag). Den nuværende eksamen er ofte på tynd is!
3.
Studieretningsfagene bør udgøre en færdig pakke, såfremt det ene fag er på A niveau og det andet er på B niveau, så skal det ikke være muligt at løfte B niveauet til et A niveau - alt samarbejde i studieretnings fagene falder da til gulvet i 2 og 3.g.
4.
Der bør stadig være andre valgfag på A-niv. som fx musik A, der typisk vælges af elever på tværs af alle retninger.
5.
Den skriftlige mængde arbejde bør øges. Dette kan fx finansieres ved at udtynde antallet af fag på de enkelte studieretninger - mindre opbevaring/mere studieforberedelse.
Med venlig hilsen
Christian Thune Jacobsen, lektor
på egne vegne.
Tlf. 39630860
P.S. I er velkomne til at kontakte mig !