Uddannelsesudvalget 2007-08 (2. samling)
UDU Alm.del Bilag 288
Offentligt
SLS-Århus
Debatindlæg
03-08-2010
Vi vil gerne være fremtiden i et offentligt sundhedsvæsen, menikke for enhver pris!Hvis fremtidens sundhedsvæsen skal være i den verdensklasse, som politikerne taler om, så er dethelt afgørende, at der er nok sygeplejersker. Udviklingenhen modfærre ansøgere ogetstort frafaldpå sygeplejerskeuddannelsen skal tages alvorligt.Her vil bedre arbejdsvilkår ogen højere løn tilsygeplejerskerne være et skridt i den rigtige retning. Hvis vi unge skal vælge en fremtid somsygeplejersker, så må politikerne tageosalvorligt.Tilslutningen til sygeplejerskeuddannelsen falder fortsat.Hvis der ikke bliver bedre forhold for sygeplejersker på arbejdspladserne– herunder flere hænderog bedre løn -vil flere og flere fravælge uddannelsen. Konsekvenserne af den lave tilslutning sesallerede på afdelingerne, hvor man må løbe hurtigere end før, og tiden til den enkelte patient erfaldet markant. Kvaliteten af sygeplejen risikerer uden tvivl at falde på længere sigt, og fortsættersituationen uden en løsning, kunne man forestille sig, at afdelingernevil væretvunget til at tageufaglært arbejdskraft ind, hvilketvilunderminere den høje kvalitet af sygepleje, vi er uddannet til atudføre. Dette vil i længden blive meget dyrt for samfundet, da det vil føre til længere indlæggelser,flere fejlbehandlinger og mindre tillid til det offentlige sundhedsvæsen.
Betingelser for kvalificerede sygeplejersker i fremtiden.Der er 3 fundamentale betingelser for at fremtiden kan byde på kvalificerede sygeplejersker.1. God uddannelse – herunder tilstrækkelig vejledning i praktikperioderne.2. Tilstrækkelig bemanding af sygehusene3. Rimelige lønforholdKvalitetenaf vejledningeni praktikperioderne erdalende, davejledernestid og ressourcer erknappe. Vi studerende mærker dagligt de manglende resurser ude på afdelingerne, og hører omstore variationer i tilfredsheden hos de studerende på afdelingerne, hvilket primært skyldes, at derikke er sat nok ekstra tid af til den kliniske vejleders opgaver. Afdelingerne formår ikke at løberundt, hvis de kliniske vejledere ikke indgår i den daglige bemanding. Eksempelvis oplever flere ogflere, at der knapt er tid til at spise frokost, fordi der er så mange patienter, der skal passes. Flerestuderende føler sig oversete eller oplever, at de er en ekstra byrde – ikke en optimal situation nårdet drejer sig om den studerendes læring,den studerende skulle jo helstføle, at det eri ordenat
1
SLS-Århus
Debatindlæg
03-08-2010
stille spørgsmål. Der skal skabes et miljø, hvor det er attraktivt at have med de studerende at gøre.En løsning på problemet kan til en start være,at aflønne de kliniske vejledere bedre og at give demmere tid til de studerende,hvilket på sigt vil bedre læringsmiljøet for os studerende. Vi er bange forat miste endnu flere medstuderende,fordi de ikkekan overskue klinikken,idetde ikke får talt omde problemer og oplevelser, som de har i klinikken.
Et offentligt eller et privat sundhedsvæsen?!Et andet problem er forholdet mellem det offentlige og det private sygehussystem. Så længe lønneni det offentlige ikke kan konkurrere med lønnen i det private sundhedsvæsen eller ivikarbureauerne, vil det offentlige få stadig sværere ved at tiltrække sygeplejersker og behandlingenpå de offentlige sygehuse blive stadigt ringere. Vi frygter, at fremtidens sygeplejersker i højere gradvil vælge at arbejde i det private, da lønnen her er højere og forholdene bedre. De privatansattetjener 10.000 kr. mere om måneden og har bedre arbejdstider - hvem kunne ikke godt tænke sigdet? Hvis lønnen stiger i det offentlige vil det igen blive mere attraktivt at arbejde her, og manglenpå sygeplejersker vil da falde.Hvem skal endvidere tage sig af sygeplejerskeuddannelsen, hvis der alene skabes et privatsundhedssystem? Hvis samfundet vælger at prioritere den private sektor frem for den offentlige, ervibangeforkonsekvenserne.Vimener,atsygeplejeskolerneskalstyresfra
undervisningsministeriet, og at uddannelsen skal være i offentligt regi.
Synet på sygeplejefaget skal ændres.Vi kunne endvidere ønske, at synet på faget ændres, da det i offentligheden ofte har en lavstatus.Dette medfører,at kvalificerede sygeplejersker søgerover iandre fag.Somstuderendeer detendvidere befordrendeat vide, at samfundet værdsætter ens kommende arbejde. En sådananerkendelse vil også kunne trække nye studerende til. Der mangler en forståelse for, hvad ensygeplejerske er og gør. Dele af befolkningen kan ikke se forskel på sygeplejersker og social ogsundheds assistenter. Endnu et argument for at lønnen må stå mål med uddannelsen.Derfor er det ikke acceptabelt at sygeplejersker i et moderne samfund skal kæmpe med etlønefterslæb på 27 %, og atder skal en strejke tilforat få opmærksomhed og gøre sig håb ombareat rette op på noget af denne ulighed.
2
SLS-Århus
Debatindlæg
03-08-2010
Vi ved at vores arbejde er værdifuldt! Det ses tydeligt, når vi kommer ud på afdelingerne.Her erpatienternes taknemmelighed og glæde åbenlys.Men politikerne må vågne op til virkeligheden;denne taknemmelighed kan vi ikke købe rugbrødforog betale husleje med.
Afrundende ord..Vi er jo ikke naive og blåøjede som sygeplejestuderende –at være sygeplejerskeer et job,som viskal leve af- et virkeligt spændende og interessant job, hvorman har mulighed for athjælpemennesker med sygdom og mennesker i krise, men det er ikke et kald, som vi kun udfører for voresegen tilfredsheds skyld - så kunne vi jo ligeså godt melde os som besøgsvenner!
3