Hvorfor et klimaforum?

 

I forbindelse med Klimatopmødet i efteråret 2009 er det givet, at mange repræsentanter for civilsamfundet vil søge til København for at give deres stemme til kende. Nogle vil deltage i selve FN-konferencen, mens andre vil søge at skabe pres på forhandlingerne udefra. Samtidig vil der være en øget lokal interesse fra danske borgere om klimasagen. Allerede nu modtager vi forespørgsler fra mange forskellige internationale netværk, om hvilke rammer, der vil blive stillet til rådighed, og der efterspørges muligheder for at holde møder og seminarer i civilsamfunds regi.

 

Vi ønsker at organisere et forum for civilsamfundet, så de mange stemmer herfra kan blive hørt. Klimaforum skal være en platform for konstruktiv debat og være med til at skabe den nødvendige opbakning til ambitiøse klimapolitiske mål. Muligheden for at kunne være til stede under COP15 på en organiseret måde mener vi er afgørende for at civilsamfundets repræsentanter kan spille konstruktivt ind i forhold til klimakonferencen.

 

 

Hvad er klimaforum2009?

 

Indholdet skabes først og fremmest af alle de organisationer der før, under og efter COP15 arbejder med klimaspørgsmålet.

 

Civilsamfundets klimaforum vil præsentere og debattere visioner for et fremtidig globalt samfund, der lever op til ambitiøse klimamålsætninger, og præsentere et katalog over løsningsforslag, med udgangspunkt i f.eks.

 

-         klimaretfærdighed forstÃ¥et som ligelig fordeling af ressourcer

-         bæredygtige, alternative energiformer

-         muligheder for at binde kulstof i jord og planter ved naturbevarelse og bæredygtige jordbrugsmetoder.

 

Forummet skal formidle civilsamfundets visioner, ønsker og krav til post-Kyoto aftalen, såvel til de forhandlende parter, som til offentligheden i Danmark og globalt.

 

 

Hvor langt er vi nået?

 

Vi har etableret de organisatoriske rammer for ”Civilsamfundet Klimaforum” i form af en selvstændig organisation, der er åben for alle repræsentanter for civilsamfundet, som kan støtte Forummets målsætning. Vi er ved at danne en formel Forum-forening, der vælger en bestyrelse, som bl.a. ansætter et sekretariat.

 

Vi har udarbejdet de overordnede indholdsmæssige rammer for et Klimaforum bestående af konferencer, workshops, udstillinger og andre græsrodsaktiviteter.

 

Vi har indgået forhåndsaftaler vedrørende leje af lokaler på Vesterbro, nemlig:

Øksnehallen, DGI- byen og Kulturstaldene (i Tietgensgade og Halmtorvet ved Hovedbanegården):

 

Vi har etableret kontakt til de relevante myndigheder i Stat og Kommune.

Organisering og økonomi:

 

At skabe et Klimaforum for Civilsamfundet er en stor opgave, der kræver lang tids planlægning. Vi har derfor behov for hurtigst muligt at få etableret et sekretariat, der kan indlede arbejdet med de mange praktiske, organisatoriske og logistiske opgaver. Og som kan melde ud til omverdenen hvad rammerne er.

 

Udover etablering af sekretariat er det også nødvendigt meget snart at kunne indgå bindende lejekontakt med DGI-byen og Øksnehallen, som vi pt. kun har forhåndsaftaler med.

 

Vi har derfor meget snart brug for en afklaring af det økonomiske fundament for Civilsamfundets Klimaforum. I de sidste 6 måneder har vi som sagt været i dialog med embedsapparatet uden at det dog har ført til nogen afgørelse. Vi har søgt om ca. 20 mio. kroner til forberedelse og afvikling af Forummet, hvoraf langt størsteparten udgøres af husleje til DGI-byen og Øksne-hallen. Til sammenligning kan nævnes, at der i forbindelse med det Sociale Topmøde i København blev afsat ca. 40 mio. kroner til et tilsvarende formål.