Transportminister Carina Christensen

Transportministeriet

Frederiksholms Kanal 27

1220 København K.


 


 
7. december 2007

Politisk initiativ omkring adresseløse forsendelser, herunder de dagligt husstandsomdelte gratisaviser

Kære Carina Christensen

Indledningsvist vil vi gerne benytte lejligheden til at sige tillykke med dit nye hverv som Transportminister – og takke for samarbejdet, mens du var Familie og Forbrugerminister. Vi glæder os meget til  at videreføre dette.

Med dette brev vil vi gerne minde om, at Forbrugerrådet fortsat følger sagen om adresseløse forsendelser, herunder de dagligt husstandsomdelte gratisaviser. Det er således Forbrugerrådets opfattelse, at der bør tages et lovgivningsinitiativ på området. Dette gjorde vi senest opmærksom på i brev af 18. september 2007 til dig som daværende Familie- og Forbrugerminister og til daværende Transport- og Energiminister Jakob Axel Nielsen. I brevet tilkendegav vi også, at Forbrugerrådet ønsker at blive inddraget i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af den undersøgelse, som Færdselsstyrelsen skulle have iværksat i efteråret 2007.

Senest har Forbrugerombudsmanden ved brev af 13. november 2007 til dig som daværende Familie- og Forbrugerminister og til daværende Transport- og Energiminister Jakob Axel Nielsen tilkendegivet, at også han anser det for nødvendigt, at der tages et politisk initiativ i sagen, således at den enkelte forbruger sikres en lovbestemt ret til at blive fri for adresseløse forsendelser, dvs. bl.a. reklamer, lokalaviser og distriktsblade samt de daglige husstandsomdelte gratisaviser.

Forbrugerombudsmanden henviser bl.a. til Forbrugerrådets henvendelse af 18. september 2007, og at det billede som Forbrugerrådet tegner er genkendeligt for ham. Det bemærkes også af Forbrugerombudsmanden, at det er vanskeligt at forklare forbrugerne, at man efter den nuværende lovgivning (markedsføringsloven) kan blive fri for elektroniske henvendelser i erhvervsmæssigt øjemed og også adresserede henvendelser, men ikke de adresseløse forsendelser. Endvidere anfører Forbrugerombudsmanden, at han ikke har de nødvendige værktøjer, der kan hjælpe forbrugerne med at blive fri for reklamer mv. Forbrugerombudsmanden opfordrer således til, at der igangsættes en generel undersøgelse af adresseløse forsendelser, som foreslået af Forbrugerrådet i brevet af 18. september 2007. Forbrugerombudsmanden foreslår desuden, at der nedsættes en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, der kunne se på behovet for lovregulering.

Forbrugerrådet skal naturligvis tilslutte sig Forbrugerombudsmandens opfordring, og understrege at vi fortsat gerne vil inddrages i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af undersøgelsen samt deltage i den foreslåede arbejdsgruppe.

Vi tager gerne et uddybende møde om sagen.

Kopi af nærværende brev er sendt til Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen,  Justitsminister Lene Espersen samt Trafikudvalget.

 

Med venlig hilsen

 

Camilla Hersom                    Rasmus Kjeldahl

Formand                               Direktør