Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 15. januar 2008 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Â Regional Sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2003-12141-5
|
. / . |
Sundhedsstyrelsen nedsatte i 2002 en opfølgningsgruppe, som har til formål at overvåge udviklingen i børne- og ungdomspsykiatrien og udgive et årligt statusnotat herom. Opfølgningsgruppen har netop udgivet statusnotatet for 2007, som hermed fremsendes til Sundhedsudvalgets orientering.
Opfølgningsgruppen konstaterer på den baggrund, at det fortsat er meget vigtigt og nødvendigt at fastholde og intensivere den målrettede indsats og udbygning i den kommende årrække, hvilket i øvrigt er i overensstemmelse med tilkendegivelserne i psykiatriaftalen for 2007-2010 og muliggjort ved tilførslen af yderligere midler til området.
Partierne bag psykiatriaftalen 2007-2010 var enige om, at Sundhedsstyrelsens opfølgningsgruppe også skulle beskrive den sociale indsats over for psykisk syge børn og unge. Derfor indeholder statusnotatet for første gang et afsnit specifikt om indsatsen i den sociale sektor, bl.a. med beskrivelse af initiativer og ressourcer, der er afsat til styrkelse af indsatsen her. Det fremgår heraf bl.a., at der er etableret forbedrede muligheder for psykologstøtte til børn og unge med psykiske vanskeligheder.
Opfølgningsgruppen konkluderer i forhold til spiseforstyrrelser, at der er igangsat en vis styrkelse af indsatsen på dette område i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Ventetiderne for spiseforstyrrede er generelt kortere end for de børne- og ungdomspsykiatriske patienter i øvrigt, men også her ses en stigning i antallet af henviste, hvilket har affødt større ventelister. Især på dette område modtager børne- og ungdomspsykiatrien også patienter over 18 år. Det må forventes, at etableringen af mere specifikt målrettede tilbud på området vil medføre en positiv udvikling af kvaliteten på dette vanskelige felt.
Opfølgningsgruppens statusnotat viser, at der fortsat er behov for at udbygge indsatsen i børne- og ungdomspsykiatrien. Når satspuljeforhandlingerne genoptages er der mulighed for at drøfte, hvordan udviklingen på området kan styrkes yderligere.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen  /  Jesper Lihn