Ministeren

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

 J.nr. 2006-4049

Folketingets Socialudvalg

 

 

Dato: 12. december 2007

 

Orientering om redegørelsen for 2006 vedrørende kommunernes samarbejde med de frivillige sociale organisationer, jf. § 115 (nu § 18) i lov om social service.

 

Vedlagt fremsender jeg § 115-redegørelsen 2006 om kommunernes samarbejde med de frivillige sociale organisationer efter servicelovens § 115 (nu § 18). Det særlige ved § 115-redegørelsen 2006 er, at den undtagelsesvis udelukkende består af en kvalitativ analyse. Folketingets socialudvalg er orienteret om ovenstående i januar 2007. Redegørelsen er udarbejdet af Center for Socialt Entreprenørskab på Roskilde Universitetscenter. Redegørelsen offentliggøres d. 14. december 2007.

 

I redegørelsens fem caseanalyser gives et indblik i fem kommuners samarbejde med frivillige sociale foreninger samt 13 forskellige frivillige sociale aktiviteter finansieret via § 18. Aktiviteterne bidrager alle på forskellig vis til civilsamfundets sammenhængskraft, til bedre sociale forhold for udsatte borgere og bedre integration af nydanskere.

 

Den første case er et eksempel på rummeligheden i den frivillige sektor, og hvordan kommunens fordelingsprocedure kan medvirke til øget rummelighed. Anden case omhandler, hvordan professionalisering og metodeanvendelse i den frivillige indsats kan udspille sig. Tredje case viser et eksempel på, hvordan frivilligt socialt arbejde kan virke integrerende på etniske minoriteter, og hvordan frivillighedspolitikken kan indgå i et konstruktivt samspil med integrationspolitikken. I fjerde case belyses, hvordan samarbejdet mellem det frivillige sociale område og kommunen, kan udvikles på et strategisk niveau og i den konkrete praksis. I sidste case beskrives, hvordan netværksdannelse kan anvendes til ide- og vidensudveksling de frivillige foreninger imellem og i forhold til kommunen.

 

Jeg er overbevist om, at vi i de kommende år kan forvente, at der vil komme et langt større fokus på behovet for forandring og fornyelse i løsningerne af aktuelle og fremtidige udfordringer som velfærdsstaten og civilsamfundet står overfor. Det frivillige sociale arbejde har historisk spillet en væsentlig rolle i udviklingen af nye sociale løsninger. En rolle, der i høj grad også bliver brug for i fremtiden. Jeg synes at redegørelsen tegner nogle spændende tendenser og udfordringer for det frivillige sociale arbejde, herunder et voksende fokus på de frivillige sociale foreningers evne til og mulighed for at samarbejde med kommunerne.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Karen Jespersen