Folketingets boligudvalg                                                                                                                                                                                                         Dato:                     22-09-2008

Christiansborg                                                                                                                                                                                                                        Deres ref.:             

1214 København K                                                                                                                                                                                                                 Vor ref.:                 40-MILJØ/20010

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Sagsbehandler:         nbh/-

 

 

BUPLs foretræde for udvalget den 30 september kl. 14:15

Jf. korrespondance med Jette Nedergaard, fremsender BUPL hermed uddybende materiale til mødet den 30. september.

Arealkravene i daginstitutioner og lignende har siden april 1995 været reguleret i bygningsreglementet kap. 4.4.2. Arealkravene kom ind i bygningsreglementet på grund af en lang række sager hvor både børn og ansatte led under for megen støj, dårligt indeklima og for lidt plads til leg og trivsel.

Disse bestemmelser blev videreført i BR 08, i kapitel 3.4.2 og i SBi Anvisning nr. 216 hvorfra nedenstående figur stammer.

Siden 1982 er pladsen i de danske børneinstitutioner og skolefritidsordninger - med enkelte glædelige undtagelser - blevet stadig mere trang, og de indeklimaproblemer BR 95 havde til hensigt at mindske, er blevet et stadig større problem. En række undersøgelser dokumenterer dette forhold, og det er et "anerkendt" problem bl.a. af Sundhedsstyrelsen, Embedslægerne, Statens Byggeforskningsinstitut og af Arbejdstilsynet.

I begyndelsen af 90'erne offentliggjorde Stadslægen i København (Ane Rindel) en undersøgelse som indikerede, at fik vuggestuebørn 1 m2 mere pr. barn, kunne sygeligheden blandt børnene reduceres med 11 %.

Arbejdstilsynet foretog i 2002/2003 en såkaldt emneindsats som viste, at der fortsat var problemer med støj, indeklima og ergonomi.

Mange af de indeklima - sygdoms og arbejdsmiljøproblemer børnepasningen har, relaterer sig på en eller anden måde til det areal børnene har, og til plads generelt.

Det danske arbejdsmarked er ramt af 150.000 sygemeldinger hver morgen, og pædagoger, pædagogiske medhjælpere, børnehaveklasselærere og folkeskolelærere ligger højt i denne fraværsstatestik. Børn i institutioner er mere syge end børn, og danske børn er mere syge end børn fra lande vi i øvrigt plejer at sammenligne os med. Der er også signifikant sammenhæng mellem indeklimaet og forekomsten af astma og allergi hos børn.

Der vil derfor være god samfundsøkonomi i at kigge på dette forhold, uanset hvilken synsvinkel man anlægger. Kigger vi på de ansatte drejer det sig om:

 

reduceret sygefravær,

forebyggelse,

bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet,

færre førtidspensioner,

flere 60-årige vil fortsætte som pædagog,

 

Børnene:

forbedrede opvæksts - og indlæringsforhold,

færre børn med allergi og astma

færre forkølelser og mellemørebetændelser (ofte med varigt høretab til følge)

Da der ikke foreligger undersøgelser som samlet belyser ovenstående, bidrager BUPL gerne til et sådant udredningsarbejde.

En administrativ forholdsvis enkel måde at skaffe mere plads i landets institutioner på, vil være at anvende kvalitetsniveau B i funktionskravene i BR08 (se nedenstående figur). De gældende minimums arealkrav var beskrevet i BR95 i kap. 4.4.2 og findes i det nugældende BR08 i kap. 3.4.2.

BUPL vil på ovenstående baggrund, jf. vores henvendelse til udvalget af 20.12.2007, fremsætte følgende forslag til ændring af BR08 til drøftelse:

"Opholdsrum i dag - og døgninstitutioner for pasning af børn skal mindst have et frit gulvareal i opholdsrum på 4,5 m2 pr. barn i institutiner for for børn under 3 år, og mindt 3,5 m2 pr. barn i opholdsrum i institutioner (herunder også skolefritidsordninger) for børn over 3 år."

 

Tabel 3.4.2.2. Areal i dag- og døgninstitutioner.

Kvalitetsniveau C

Et frit gulvareal på mindst 3 m² pr. barn i vuggestuer
og 2 m² pr. barn i børnehaver

Kvalitetsniveau B

Et frit gulvareal på mindst 4,5 m² pr. barn i vuggestuer
og 3,5 m² pr barn i børnehaver

Kvalitetsniveau A

Som B suppleret med aktivitetsrum

 

Med venlig hilsen

 

Lis Pedersen

Forretningsudvalgemedlem

BUPL

 

Niels Bang Hansen

Arbejdsmiljøkonsulent

BUPL