Henne d. 7. august 2008

 

 

Jeg er forstander for Familiecenter Dyreby( www.dyreby.dk), jeg oprettede familiecenteret i 1997, primært fordi der kun var et enkelt familiebehandlingssted, der arbejdede med mor-far-barn problematikker , hvor forældrene havde en misbrugsproblematik.

Jeg brænder stadig for denne befolkningsgruppe af udsatte familier.

Jeg er blevet opmærksom på, at der er sket en forandring i måden at takle disse familier, som foruroliger mig.

F.eks. har jeg inden for den sidste uge haft kontakt med 2 gravide kvinder i aktivt misbrug.

Den ene kvinde er boligløs, hun har midlertidigt fået nogle venner til at passe hendes 2 andre børn, faderen sidder i en arrest og har også et misbrugsproblem.

Hun oplyser, at hun allerede for 3 uger siden har kontaktet Familieafdelingen i hendes hjemkommune og også kontaktet misbrugscenteret om, at hun ønsker døgnbehandling her og nu, både p.g.a. graviditeten, hendes øvrige børn og det at hun er hjemløs.

Ingen har valgt at hjælpe hende, familierådgiveren har oplyst overfor hende, at hun er god til at fjerne børn, (hvilket den gravide er skræmt over, og måske var det eneste hun hørte), og at hun i øvrigt er på ferie de næste 3 uger, så hun kan ikke gøre noget, før hun er tilbage igen, misbrugscenteret oplyser, at hun har fået så mange chancer, at hun ikke skal regne med at få et tilbud igen.

Ifølge ny lovgivning har hun krav på behandling og især krav på behandling, da hun er gravid. Hun skal også ifølge ny lovgivning selv have lov til at pege på et behandlingssted.

Den anden gravide misbruger ønsker at blive nedtrappet og beholde sit barn sammen med barnets far. På et møde med misbrugskonsulenter, familierådgiver og 2 personaler fra Dyreby oplyses at, misbrugscenteret ikke vil nedtrappe kvinden, da de ikke mener hun er i stand til dette, og at hun sandsynligvis ikke kan være mor for sit barn, Familierådgiveren oplyser, at de har en politik i kommunen, hvor de ikke vil støtte en døgnbehandling i mor-barn regi.

Dyreby oplyser, at vi vil støtte med, at moderen bliver nedtrappet helt (eller det som kan lade sig gøre), vi ønsker at være med til barnets fødsel, vi ønsker at kommunen tager stilling til, at faderen til barnet får et tilsvarende tilbud om nedtrapning, og at parret kan føres sammen på et familiebehandlingscenter, selvfølgelig vil der være en længere proces, i at holde fast i denne plan, måske lykkes det, måske lykkes det ikke.  På Familiecenter Dyreby har vi haft succes med, at stille krav til udsatte familier, og vi ved, at det er vigtigt, at også faderen indregnes, som en vigtig del af familien, da den gravides energi ellers vil være bundet op omkring ham, og risikoen for at hun forlader nedtrapningen er større.

Vi ved også, at det er nødvendigt, at såfremt moderen klarer nedtrapningen og fungerer nogenlunde, bliver lavet en vurdering af om moderen har evner til at udvikle sin forældrekompetence, og vi ved, at det betyder at mor, barn og evt. far har brug for en lang efterbehandling (minimum 2 år) på et familiedøgnbehandlingscenter.

Vi har fået vores behandling evalueret af midler fra socialministeriet i 2004, hvoraf det fremgår, at ¾ af familierne der har været i behandling klarer sig. De har selvfølgelig brug for støtte indimellem bagefter, når der opstår kritiske situationer i deres liv.

Jeg oplever ikke, at kommunerne lever op til deres ansvar for behandling af DKs udsatte børn og deres familier, enten bliver forældrene medicineret med metadon og subotex (som er skadeligt for barnets følelsesmæssige udvikling) og de lever med deres børn med sidemisbrug, , prostitution, vold m.m. eller også bliver barnet fjernet fra fødslen, som undersøgelser viser heller ikke er specielt godt for barnet. Selvfølgelig er der nogle børn, som skal fjernes fra forældrene, når disse er voldelige og ikke magter at komme ud af misbrug, metadon m.m..når dette er tilfældet er det vigtigt, at der er støtte til både moderen og spædbarnet så et anbringelses forløb kan være så varsomt som muligt.

Jeg ønsker at mødes med dig, da jeg ved at det er vigtigt med et politisk fokus på dette område. Jeg tror, der er politisk vilje til, at kommunerne skal tage sig af disse udsatte børn og deres familier, det bliver bare ikke effektueret.

Det er måske heller ikke fokus på narkomaner og alkoholiker der trækker flest stemmer, men det er et vigtigt område, at gøre noget ved, hvis andelen af udsatte mennesker i DK skal stoppes. Jeg tror, der på sigt er økonomi i at lave et kvalitativt godt stykke behandlingsarbejde i DK for disse børn og forældre.

Disse familier har brug for en behandlingsgaranti i døgnbehandling.

 

Venlig hilsen

Forstander

Rita Knudsen

 

Familiecenter Dyreby

Vesterbyvej 5

6854 Henne

Tlf.75255085

Mobil24656169