Landsforeningen for ansatte i

sundhedsfremmende forebyggende hjemmebesøg, (SUFO)

 

 

Pressemeddelelse

 

Kun syv kommuner tilbyder forebyggende hjemmebesøg til alle over 75 år

 

I syv af landets kommuner får alle ældre tilbud om forebyggende hjemmebesøg. I de øvrige kommuner bliver mange ældre undtaget fra ordningen, og i 36 kommuner gælder det blandt andre de ældre, der i forvejen får både personlig og praktisk hjælp fra kommunen.

 

Det fremgår af en undersøgelse, som Socialministeriet har bedt Ankestyrelsen om at gennemføre. Og resultaterne bekymrer os.

 

”Vi synes, det er betænkeligt, når kommunerne skærer ned på den forebyggende og tidlige indsats overfor ældre, som i forvejen får både personlig og praktisk hjælp.” Udtaler Tove Madsen, forkvinde for SUFO.

 

Forskningsresultater herhjemme viser, at forebyggende hjemmebesøg er medvirkende til, at de ældre måske nok får behov for flere hjælpemidler og mere hjemmehjælp, men til gengæld kan de blive boende i deres eget hjem i længere tid og det giver færre hospitalsindlæggelser.

 

Formålet med de forebyggende hjemmebesøg er at drøfte den ældres aktuelle livssituation og skabe tryghed og trivsel samt yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder.

 

Siden en lovændring for to år siden har kommunerne kunnet undlade de forebyggende hjemmebesøg, når de ældre i forvejen får både personlig og praktisk hjælp.

 

SUFO´s bestyrelse siger:”det er trist, at man i nogle kommuner har valgt de ældre fra, som i forvejen får både praktisk og personlig hjælp. Det er netop den gruppe borgere, som har et stort behov for information, dialog og rådgivning, fordi de i forvejen har dalende funktionsevne, hører eller ser dårligere, taber muskelkraft, fået dårligere hukommelse med videre”.

 

Der kommer ofte hjemmehjælpere, hjemmesygeplejerske og andre i hjemmet med fokus på praktiske opgaver. Men de kommer ikke med det primære formål at drøfte den ældres generelle livssituation. Det er til gengæld vores opgave, og resultaterne viser, at de ældre dermed bliver holdt i gang og lettere undgår for eksempel indlæggelser på hospitaler.

 

----------------------------

Yderligere oplysninger:

Tove Madsen, forkvinde for SUFO,

mobil tlf.nr: 60 80 04 23

e-mail: [email protected]