Høreforeningen

Kløverprisvej 10 B, 1

2650 Hvidovre

 

Tlf.: +45 3675 4200

[email protected]

www.hoereforeningen.dk

 

Hvidovre, den 16. maj 2008

 

Ang. Det Sociale Tolkeprojekt

Kære Karen Jespersen.

 

Vi er blevet orienteret om resultatet af forhandlingerne for Det Sociale Tolkeprojekt. Det er dejligt, at ministeren vurderer, at social tolkning er så vigtigt et område, at det er nødvendigt med en ekstra bevilling på 10,2 mio. kr., men det er ikke et beløb, der rækker til at dække behovet i resten af 2008.

 

Allerede ved indgåelsen af forhandlingerne stod det klart, at der ikke ville blive bevilget det nødvendige beløb. Derfor kontaktede vi Dem i et tidligere brev (den 7. maj 2008) for at understrege vigtigheden af, at Det Sociale Tolkeprojekt udelukkende bevilger penge til social tolkning.

 

Desværre kan vi nu se resultatet: De nye restriktioner rammer lige i hjertet af hørehandi-cappedes behov for social tolkning og umuliggør, at vores medlemmer kan deltage aktivt i sociale aktiviteter.

 

Dertil kommer, at Høreforeningens brugere i mindre grad har brug for tolkning på de områder, de nye rammer udstikker. Høreforeningens medlemmer kan, for de flestes tilfælde, klare sig på to-mands hånd med f.eks. læge, bankrådgiver mv., men har derimod problemer i større forsam-linger, hvor der ofte er baggrundsstøj, der besværliggør kommunikationen. Det betyder, at vores brugere bliver isolerede, fordi de ikke kan deltage i de lokale arrangementer, som frivillige i vores lokalafdelinger arrangerer.

 

Høreforeningens medlemmer bruger hovedsageligt skrivetolkning. En times skrivetolkning koster kun 650 kr., hvor end den bliver holdt i landet. Dette er ca. halvdelen af prisen for en times tegnsprogstolkning, der ofte koster over 1300 kr.

 

Høreforeningen er fra starten gået konstruktivt og positivt ind i vurderingen af, hvordan man kan indføre restriktioner på en måde, så brugerne lider mindst mulig skade.

 

Vi er i Høreforeningen derfor meget uforstående over, at man fra ministeriets side har valgt totalt at overhøre vores anbefalinger i brevet af 7. maj 2008. Som handicaporganisation repræsenterer vi tolkebrugerne, og det undrer os såre, at ministeriet helt har valgt at se bort fra deres anbefalinger.

 

Vi vil på vegne af Høreforeningens brugere anmode ministeren om, at en del af de bevilgede penge øremærkes skrivetolkning, så vores medlemmer og andre hørehandicappede også fremover kan deltage i bl.a. foreningsliv i samvær med andre – både hørehandicappede og normalthørende.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Dalmark
Landsformand
Direkte tlf.: 36 38 85 78

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca. 300.000 danskere har høreapparat

Ca. 50.000 danskere er svært hørehæmmede

Ca. 8.000 danskere er døvblevne