Socialordførerne

 

 

 

 

16. maj 2008

 

 

 

 

Vedr. Det sociale tolkeprojekt

 

 

Hermed vil vi udtrykke vores store glæde over den forståelse og opbakning, vi har mødt i forbindelse med vores betænkeligheder ved lovforslaget om social tolkning (L154). Vi er utroligt glade for, at afsnittet om social tolkning er trukket ud af loven og først vil blive genfremsat, når området er udredt. Vi har endvidere med glæde noteret os, at ministeren nu har fremsat en hensigtserklæring om, at der skal findes en samlet løsning på tolkeområdet, som er ubureaukratisk og let tilgængelig for brugerne.

 

Der er nu fundet en ekstra bevilling til Det Sociale Tolkeprojekt på 10,2 mio. kr., og projektet er genåbnet i går – hvilket også er meget positivt, da lukningen naturligvis har været katastrofal for alle tolkebrugere, som i denne periode pludseligt og uden varsel helt har været afskåret fra at deltage i samfundslivet.

 

Det er dejligt, at projektet er åbnet igen, men vi vil gerne gøre opmærksom på, at bevillingen på 10,2 mio. kr. langt fra er nok til at dække behovet. Prognoserne viser, at der formentligt skulle have været brugt ca. 20 mio. kr., og derfor er projektet genåbnet i en stærkt reduceret udgave. En del tolkeområder er skåret fra: Bl.a. deltagelse i interessepolitisk arbejde (undtagen bestyrelsesmøder), forældremøder på børns skoler og daginstitutioner, fritidsaktiviteter, fritidsundervisning og der ydes fremover kun reduceret tolkedækning ved sociale begivenheder.

 

Det betyder blandt andet, at døve, hørehæmmede og døvblinde ikke længere har mulighed for at deltage i møder i handicapbevægelsen, for at varetage vores interesser: Vi er således helt udelukket fra at deltage i lokale møder i de kommunale afdelinger af Danske Handicaporganisationer og er dermed stort set sat udenfor indflydelse på det handicappolitiske arbejde i de nye kommuner. Vi kan heller ikke deltage i de kommende møder om handicapkonventionen, vi kan ikke deltage i det planlagte møde med Velfærdminister Karen Jespersen d. 17. juni – for nu blot at nævne nogle meget få eksempler på møder, som vi har måttet aflyse vores deltagelse i. Vi mener, at det er et stort demokratisk problem, at vi ikke længere har mulighed for at varetage egne interesser i handicapbevægelsen – endsige deltage i det politiske liv i øvrigt, for møder i almindelige vælgerforeninger er naturligvis også helt udelukket.

 

For døve forældre er det også et meget stort problem, at man nu ikke længere kan deltage i forældremøder på sit barns skole, i børnehave, vuggestue eller fritidshjem. Vi ønsker ligestilling med samfundets andre borgere – ikke mindst i de situationer, hvor det gælder vores børn ve og vel. Det er vigtigt at kunne følge med i børnenes hverdag og få de informationer fra lærere og pædagoger, som alle andre forældre tager som den største selvfølge. Når man betænker, at døve forældre jo ikke har den samme mulighed som andre for at få en lille daglig snak med pædagogerne, når de henter eller bringer deres børn til daginstitutionen, burde det være åbenlyst, at de få (årlige eller halvårlige) forældremøder er af altafgørende betydning for at kunne følge med i barnets liv, få pædagogiske råd, og have mulighed for at følge op på det, der sker i barnets hverdag i børnehaven eller skolen.

 

Ovenstående er blot to eksempler på tolkeområder, der er skåret væk, men der er mange andre situationer, hvor tolkebrugerne bliver ramt. Vi vedlægger til din orientering en liste over disse områder.

 

Vi håber, at du er enig med os i, at døve, hørehæmmede og døvblinde igen skal have adgang til tolk i ovennævnte situationer.

 

Behovet er langt større end det bevilgede beløb rækker, og vi håber, at du vil være med til at sikre, at der fremover afsættes resurser nok, således at døve, hørehæmmede og døvblinde igen har mulighed for at deltage i de nævnte aktiviteter.

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

Asger Bergmann

Landsformand

Danske Døves Landsforbund

 

 

Vedlagt en liste over områder, der er skåret fra eller reduceret i Det Sociale Tolkeprojekt.